Version 14. marts 2025

20. Relation mellem matriklen og BBR

BBR-meddelelsens oplysninger om, hvilke bygninger og tekniske anlæg, der har beliggenhed på ejendommen, er i nogle tilfælde ufuldstændige eller forkerte. For eksempel vil der for en ejendom bestående af flere matrikelnumre være en risiko for, at bygninger eller tekniske anlæg, der er knyttet til ejendommen i BBR, ikke følger med den korrekte ejendom, hvis ejendommen ændres matrikulært ved for eksempel en udstykning. Arealoverførsel kan tilsvarende medføre, at bygninger og/eller tekniske anlæg får beliggenhed på en anden ejendom.

Alle bygninger og tekniske anlæg, der er registreret i BBR, er tildelt et geografisk punkt, som ligger inden for den ydre afgrænsning af den pågældende bygning eller det tekniske anlæg. Dette punkt angiver den geografiske stedbestemmelse for bygningen eller anlægget. I BBR kan den geografiske stedbestemmelse være angivet med en sikker placering eller en usikker placering. Disse oplysninger fremgår af BBR-meddelelsen, hvor de er angivet for hver bygning og hvert tekniske anlæg på ejendommen. Derudover kan oplysninger om den geografiske stedbestemmelse også ses i BBR-meddelelsens kortbilag. Her angiver et grønt punkt, at en bygning eller et teknisk anlæg er sikkert placeret.

Ved udstykning eller arealoverførsel skal der foreligge en landinspektørerklæring vedrørende BBR. Landinspektøren skal erklære sig i forhold til bygninger og tekniske anlæg, der er registreret i BBR på den samlede faste ejendom, hvorfra der fraskilles areal.

Hovedreglen i bekendtgørelsens § 41, er, at landinspektøren skal erklære, at alle bygninger optaget i BBR er sikkert geografisk stedbestemt ifølge BBR-meddelelsen. Det fremgår af bekendtgørelsens § 41, stk. 1, nr. 1. Derudover skal landinspektøren erklære, at tekniske anlæg optaget i BBR er sikkert geografisk sted-bestemt ifølge BBR-meddelelsen, hvis der ifølge BBR-reglerne er krav om, at disse anlæg skal være sikkert geografisk stedbestemt.

Landinspektøren skal afgive sin erklæring på en standarderklæring, der findes på gst.dk. Denne landinspektørerklæring er udformet med et indhold, der afspejler de gældende krav om sikker geografisk stedbestemmelse af bygninger og tekniske anlæg. På tidspunktet for ajourføring af dette kapitel indeholder BBR-reglerne ikke krav om sikker geografisk stedfæstelse af tekniske anlæg, og landinspektøren skal derfor ikke erklære sig i forhold hertil. En landinspektørerklæring kan afgives for flere ejendomme i en matrikulær sag, hvis alle bygninger på disse ejendomme er sikkert geografisk stedbestemte.

Hensigten med § 41, stk. 1, er at sikre, at bygninger og tekniske anlæg registreret i BBR følger den korrekte samlede faste ejendom, når der ved udstykning eller arealoverførsel fraskilles areal fra ejendommen. Derfor skal bygninger og tekniske anlæg, der er registreret i BBR, være sikkert geografisk stedbestemte før registrering af udstykning eller arealoverførsel.

En BBR-meddelelse indeholder oplysninger for en vurderingsejendom, der ikke nødvendigvis omfatter præcis samme jordstykker som den samlede faste ejendom. Kravet i § 41 gælder dog kun for den samlede faste ejendom, der berøres, uanset om BBR-meddelelsen måtte omfatte flere jordstykker.

Når en samlet fast ejendom er beliggende i flere kommuner, udsteder hver kommune en BBR-meddelelse for den del af den samlede faste ejendom, som ligger inden for kommunen. Hovedreglen i § 41, stk. 1, gælder for alle dele af den samlede faste ejendom.

Udstykning og arealoverførsel i forbindelse med ekspropriation og jordfordelingssager er også omfattet af kravene i reglen. Det samme gælder udstykning, hvorved areal fraskilles flere samlede faste ejendomme og fremtidigt udgør en ny samlet fast ejendom, samt udstykning af landbrugsejendom uden beboelsesbygning. Reglen omfatter tillige arealoverførsel til offentlig vej. Arealoverførsel fra en udskilt offentlig vej, som ikke er en samlet fast ejendom, samt ændring/inddragelse af skel inden for samme ejendom er derimod ikke omfattet af reglen.

Geodatastyrelsen forholder sig til landinspektørens erklæring om, hvorvidt bygninger og tekniske anlæg optaget på BBR-meddelelsen opfylder kravet i § 41, stk. 1 eller stk. 2. Det gælder alle bygninger og tekniske anlæg, herunder dem, der har en anden ejer end ejeren af det underliggende areal. Det gælder også bygninger og tekniske anlæg, der ikke er påbegyndt opført endnu, men er optaget på BBR-meddelelsen, fordi der hos kommunen verserer en byggesag om nybyggeri. Landinspektøren skal kun erklære sig i forhold til bygninger og tekniske anlæg, der er registreret i BBR. Eventuelle bygninger eller tekniske anlæg, der findes på ejendommen, men ikke fremgår af BBR-meddelelsen, er ikke omfattet af kravene i § 41.

Geodatastyrelsen har udarbejdet en oversigt med svar på ofte stillede spørgsmål i relation til bekendtgørelsens § 41. Oversigten findes på gst.dk.

Der er undtagelser fra hovedreglen om, at alle bygninger og tekniske anlæg registreret i BBR skal være sikkert geografisk stedbestemt for den ejendom, hvorfra der sker udstykning eller arealoverførsel. Selvom undtagelserne i § 41, stk. 2, bringes i anvendelse, skal der altid foreligge en landinspektørerklæring vedrørende BBR i forhold til den samlede faste ejendom, der ændres ved udstykning eller arealoverførsel.

Efter § 41, stk. 2, nr. 1, gælder kravet om sikker geografisk stedbestemmelse ikke, hvis der fra en samlet fast ejendom fraskilles mindre end 10 % af det oprindelige areal og enten ejeren eller landinspektøren erklærer, at der ikke er bygninger eller tekniske anlæg på et areal, der fraskilles, som skal være sikkert geografisk stedbestemt ifølge § 41, stk. 1.


Eksempel på anvendelse af undtagelse efter § 41, stk. 2, nr. 1.
Delnummer 2 af matrikelnummer 157a fraskilles ved udstykning eller arealoverførsel. Arealet af delnummer 2 udgør mindre end 10 % af arealet for matrikelnummer 157a, og ingen bygninger optaget i BBR ligger på det fraskilte areal. Ejeren eller landinspektøren kan erklære, at der ikke findes bygninger eller tekniske anlæg optaget i BBR på det fraskilte areal, som skal være sikkert geografisk stedbestemt, da tekniske anlæg ikke kræves sikkert geografisk stedbestemt på nuværende tidspunkt. Erklæring skal indsendes i den matrikulære sag.

I tilfælde, hvor en samlet fast ejendom både modtager og fraskiller areal, er størrelsen på det fraskilte areal set i forhold til det oprindelige areal afgørende. Undtagelsen i § 41, stk. 2, nr. 1, kan derfor ikke anvendes, hvis der ved en medregning af modtaget areal samlet sker en formindskelse af ejendommens oprindelige areal på under 10 %.

Efter § 41, stk. 2, nr. 2, gælder kravet om sikker geografisk stedbestemmelse ikke, når landinspektøren erklærer, at der ikke er bygninger eller tekniske anlæg, der skal være sikkert geografisk stedbestemt ifølge § 41, stk. 1, på et areal, der fraskilles den samlede faste ejendom.


Eksempel på anvendelse af undtagelse efter § 41, stk. 2, nr. 2.
Delnummer 2 af matrikelnummer 157a fraskilles ved udstykning eller arealoverførsel. Arealet af delnummer 2 udgør mere end 10 % af arealet for matrikelnummer 157a, og ingen bygninger optaget i BBR ligger på det fraskilte areal. Landinspektøren kan erklære, at der ikke findes bygninger eller tekniske anlæg optaget i BBR på det fraskilte areal, som skal være sikkert geografisk stedbestemt, da tekniske anlæg ikke kræves sikkert geografisk stedbestemt på nuværende tidspunkt. Erklæring skal indsendes i den matrikulære sag.


Efter § 41, stk. 2, nr. 3, gælder kravet om sikker geografisk stedbestemmelse ikke, når landinspektøren erklærer, hvilke bygninger og tekniske anlæg optaget på BBR-meddelelsen, der har beliggenhed på et areal, der fraskilles, og erklærer at disse bygninger og tekniske anlæg opfylder kravene til sikker geografisk stedbestemmelse i § 41, stk. 1. På landinspektørerklæringen skal de relevante bygninger og tekniske anlæg på det fraskilte areal være identificeret med det anlægsnummer eller bygningsnummer, der fremgår af BBR-meddelelsen.


Eksempel på anvendelse af undtagelse efter § 41, stk. 2, nr. 3.
Delnummer 2 af matrikelnummer 157a fraskilles ved udstykning eller arealoverførsel. Ifølge BBR-meddelelsen har bygning B5 en usikker placering, men landinspektørens undersøgelser viser, at denne bygning med sikkerhed ikke ligger på det fraskilte areal. Landinspektøren kan erklære, at kun bygningerne B1, B2, B3 og B4 ligger på det fraskilte areal, og at de alle er sikkert geografisk stedbestemte, da tekniske anlæg ikke kræves sikkert geografisk stedbestemt på nuværende tidspunkt. Erklæring skal indsendes i den matrikulære sag.

Det følger af bekendtgørelsens § 2, at Geodatastyrelsen kan dispensere fra § 41.

Geodatastyrelsen dispenserer umiddelbart fra kravet om sikker geografisk stedbestemmelse af bygninger og tekniske anlæg, når en samlet fast ejendom i sin helhed arealoverføres til en anden samlet fast ejendom, idet styrelsen henset til formålet med bestemmelsen her sidestiller situationen med sammenlægning, der ikke er omfattet af § 41.

Geodatastyrelsen dispenserer umiddelbart fra § 41, når følgende tre betingeler alle er opfyldt: 

  1. der foreligger dokumentation for, at ajourføringsforslag er indsendt af en landinspektør på vegne af ejeren via Ret BBR (https://ret2.bbr.dk/vaelgejendom),
  2. det af dateret kvitteringsmeddelelse fra Ret BBR (https://ret2.bbr.dk/vaelgejendom) fremgår, at der er indberettet ajourføringsforslag til sikker geografisk stedbestemmelse af de bygninger og tekniske anlæg, som ifølge BBR-meddelelsen ikke er sikkert geografisk stedbestemt, og
  3. der foruden kvitteringsmeddelelsen til Geodatastyrelsen fremsendes en BBR-meddelelse, der er dateret senere end 10 hverdage fra datoen på kvitteringsmeddelelsen.

Hvis ajourføringsforslag er tilgået kommunen uden anvendelse af fremgangsmåden oven for pkt. 1-3, og landinspektøren kan dokumentere, at kommunen ikke har ajourført BBR rettidigt ifølge en lovhjemlet frist, kan Geodatastyrelsen efter en konkret bedømmelse enten umiddelbart eller efter indhentelse af nærmere oplysninger hos kommunen, dispensere fra § 41.

Geodatastyrelsen kan dispensere fra reglen, hvis landinspektøren kan dokumentere, at bygninger og tekniske anlæg er sikkert geografisk stedbestemt ifølge det kortgrundlag, der kan indhentes på https://kort.bbr.dk/.

Bortset fra de ovenfor beskrevne tilfælde, vil Geodatastyrelsens dispensationspraksis være restriktiv. Men der kan foreligge særlige omstændigheder, hvor styrelsen ud fra proportionalitetsbetragtninger ikke vil forsinke en registrering af udstykning eller arealoverførsel. Dette kan fx være tilfældet, hvor det er godtgjort, at der er udfoldet bestræbelser på at lokalisere nedgravede anlæg, og hvor yderligere omkostninger og forsinkelse forbundet med at overholde bestemmelsen ikke står i et rimeligt forhold til de hensyn, der varetages med § 41. Hvis sagen berører mange ejendomme, som det ofte vil være tilfældet i ekspropriationer og jordfordelingssager (men ikke begrænset hertil), og der kun er mindre og afgrænsede problemer med dokumentation for bygninger og tekniske anlæg ifølge oplysningerne i BBR, kan dette ud fra proportionalitetsbetragtninger begrunde, at der meddeles dispensation.