BBR-meddelelsens oplysninger om, hvilke bygninger og tekniske anlæg, der har beliggenhed på ejendommen, er i nogle tilfælde ufuldstændige eller forkerte. For eksempel vil der for en ejendom bestående af flere matrikelnumre være en risiko for, at bygninger eller tekniske anlæg, der er knyttet til ejendommen i BBR, ikke følger med den korrekte ejendom, hvis ejendommen ændres matrikulært ved for eksempel en udstykning. Arealoverførsel kan tilsvarende medføre, at bygninger og/eller tekniske anlæg får beliggenhed på en anden ejendom.
Alle bygninger og tekniske anlæg, der er registreret i BBR, er tildelt et geografisk punkt, som ligger inden for den ydre afgrænsning af den pågældende bygning eller det tekniske anlæg. Dette punkt angiver den geografiske stedbestemmelse for bygningen eller anlægget. I BBR kan den geografiske stedbestemmelse være angivet med en sikker placering eller en usikker placering. Disse oplysninger fremgår af BBR-meddelelsen, hvor de er angivet for hver bygning og hvert tekniske anlæg på ejendommen. Derudover kan oplysninger om den geografiske stedbestemmelse også ses i BBR-meddelelsens kortbilag. Her angiver et grønt punkt, at en bygning eller et teknisk anlæg er sikkert placeret.
Ved udstykning eller arealoverførsel skal der foreligge en landinspektørerklæring vedrørende BBR. Landinspektøren skal erklære sig i forhold til bygninger og tekniske anlæg, der er registreret i BBR på den samlede faste ejendom, hvorfra der fraskilles areal.
Hovedreglen i bekendtgørelsens § 41, er, at landinspektøren skal erklære, at alle bygninger optaget i BBR er sikkert geografisk stedbestemt ifølge BBR-meddelelsen. Det fremgår af bekendtgørelsens § 41, stk. 1, nr. 1. Derudover skal landinspektøren erklære, at tekniske anlæg optaget i BBR er sikkert geografisk sted-bestemt ifølge BBR-meddelelsen, hvis der ifølge BBR-reglerne er krav om, at disse anlæg skal være sikkert geografisk stedbestemt.
Landinspektøren skal afgive sin erklæring på en standarderklæring, der findes på gst.dk. Denne landinspektørerklæring er udformet med et indhold, der afspejler de gældende krav om sikker geografisk stedbestemmelse af bygninger og tekniske anlæg. På tidspunktet for ajourføring af dette kapitel indeholder BBR-reglerne ikke krav om sikker geografisk stedfæstelse af tekniske anlæg, og landinspektøren skal derfor ikke erklære sig i forhold hertil. En landinspektørerklæring kan afgives for flere ejendomme i en matrikulær sag, hvis alle bygninger på disse ejendomme er sikkert geografisk stedbestemte.
Hensigten med § 41, stk. 1, er at sikre, at bygninger og tekniske anlæg registreret i BBR følger den korrekte samlede faste ejendom, når der ved udstykning eller arealoverførsel fraskilles areal fra ejendommen. Derfor skal bygninger og tekniske anlæg, der er registreret i BBR, være sikkert geografisk stedbestemte før registrering af udstykning eller arealoverførsel.
En BBR-meddelelse indeholder oplysninger for en vurderingsejendom, der ikke nødvendigvis omfatter præcis samme jordstykker som den samlede faste ejendom. Kravet i § 41 gælder dog kun for den samlede faste ejendom, der berøres, uanset om BBR-meddelelsen måtte omfatte flere jordstykker.
Når en samlet fast ejendom er beliggende i flere kommuner, udsteder hver kommune en BBR-meddelelse for den del af den samlede faste ejendom, som ligger inden for kommunen. Hovedreglen i § 41, stk. 1, gælder for alle dele af den samlede faste ejendom.
Udstykning og arealoverførsel i forbindelse med ekspropriation og jordfordelingssager er også omfattet af kravene i reglen. Det samme gælder udstykning, hvorved areal fraskilles flere samlede faste ejendomme og fremtidigt udgør en ny samlet fast ejendom, samt udstykning af landbrugsejendom uden beboelsesbygning. Reglen omfatter tillige arealoverførsel til offentlig vej. Arealoverførsel fra en udskilt offentlig vej, som ikke er en samlet fast ejendom, samt ændring/inddragelse af skel inden for samme ejendom er derimod ikke omfattet af reglen.
Geodatastyrelsen forholder sig til landinspektørens erklæring om, hvorvidt bygninger og tekniske anlæg optaget på BBR-meddelelsen opfylder kravet i § 41, stk. 1 eller stk. 2. Det gælder alle bygninger og tekniske anlæg, herunder dem, der har en anden ejer end ejeren af det underliggende areal. Det gælder også bygninger og tekniske anlæg, der ikke er påbegyndt opført endnu, men er optaget på BBR-meddelelsen, fordi der hos kommunen verserer en byggesag om nybyggeri. Landinspektøren skal kun erklære sig i forhold til bygninger og tekniske anlæg, der er registreret i BBR. Eventuelle bygninger eller tekniske anlæg, der findes på ejendommen, men ikke fremgår af BBR-meddelelsen, er ikke omfattet af kravene i § 41.
Geodatastyrelsen har udarbejdet en oversigt med svar på ofte stillede spørgsmål i relation til bekendtgørelsens § 41. Oversigten findes på gst.dk.