Et måleblad skal indeholde en række generelle oplysninger, som skal fremgå af målebladets korthoved. Det omfatter som minimum følgende:
matrikelnummer og ejerlavsbetegnelse (for et eller flere af de matrikelnumre, der vises i konstruktionen),
kommunenavn (hvor de pågældende arealer er beliggende i),
den ansvarlige landinspektør for målebladet,
dato og årstal for udarbejdelse af målebladet,
opmålingstidspunkt (måned og årstal), samt
målforhold.
Et måleblad skal være udfærdiget som en konstruktion, der er tydelig og læsbar, jf. bekendtgørelsens § 36, stk. 4. Konstruktionen skal udarbejdes i et målforhold passende til den konkrete situation, og således at signaturer og tekster er tydelige og læsbare. Konstruktionens orientering skal fremgå ved angivelse af nordretning (nordpil).
Målebladet skal vise et billede af de skel, der ønskes registreret i matriklen, andre skel, hvortil målingen er knyttet, samt faste terrængenstande, der skal indmåles. Konstruktionen skal dermed vise bestående skel i nærheden af de indmålte skel, herunder særligt de skel, der er direkte forbundet til de indmålte skel. Et skel vises med en udviser (et linjestykke) eller en skellinje uden et målsat endepunkt, hvis skellet ikke er afsat i den konkrete sag.
Hvis matrikelkortet anvendes som grundlag for målebladets konstruktion, skal det sikres, at bestående skelforløb vises korrekt på målebladet, se også Figur 16.1. Eventuelle eksisterende mål til skel, der anvendes til at skabe målebladets konstruktion, skal ikke nødvendigvis være målsatte på målebladet, medmindre det følger af krav herom. Det afhænger således af den konkrete situation.
Figur 16.1: I eksemplet til venstre er matrikelkortet anvendt til at vise bestående skel. Skelforløbet ved punkt 17 er misvisende som følge af spændinger mellem målingen og skellene i matrikelkortet. Korrekt visning fremgår af eksemplet til højre.
Det er væsentligt med entydighed i målebladets konstruktion for at sikre korrekt fortolkning af målebladets informationer. Det omfatter bl.a. entydighed i forhold til de anvendte signaturer, da der ikke må opstå tvivl om, hvad de enkelte signaturer viser.
Skel på et måleblad skal være angivet med sort streg. Nye skel kan dog angives med sort eller rød streg, hvilket fremgår af bekendtgørelsens § 36, stk. 9. Hvis der anvendes rød streg til at angive nye skel på et måleblad, skal samtlige nye skel være angivet med rød streg på det pågældende måleblad. Der skal dermed være overensstemmelse med ændringskortets angivelse af nye skel med rød streg. Derudover skal det fremgå af målebladets signaturforklaring, at et skel angivet med rød streg udgør et nyt skel. Ny privat fællesvej, der optages på matrikelkortet, kan også være angivet med rød streg.
Bortset fra ovenstående undtagelse skal alle signaturer og tekster på et måleblad være angivet med sort farve. Hvis der opstår et nyt matrikelnummer eller vejlitra i en matrikulær sag, vil Geodatastyrelsen påføre dette på målebladet med rød skrift, når sagen er registreret i matriklen.
Bestående skel, der ikke er synlige på stedet, fx i form af hegn eller brugsgrænse, skal angives på målebladet med signaturen for blindt skel. Skel, der bortfalder i en matrikulære sag, kan fremgå af målebladet, hvis de angives med signaturen for slettet skel. Når et skelpunkt er beliggende på en ret linje, skal det fremgå af konstruktionen med en signatur for ligevinkel eller mellempunkt.
Kommunegrænser og ejerlavsgrænser skal vises på målebladet, hvis de indgår i konstruktionen.
Hvis samme signatur anvendes på et måleblad til forskellige objekter, skal det på anden vis klart fremgå, hvad de enkelte signaturer viser. Det kan enten være med en forklarende tekst ved siden af signaturen eller som en oplysning i koordinatlisten, hvis det omfatter målsatte punkter. Eksempelvis kan en tynd linje anvendes til at vise bestående skel, vandløbsmidte, søgrænse eller kystlinje.
Oplysninger på målebladet skal stemme overens med sagens øvrige oplysninger. Det omfatter eksempelvis oplysninger om delnumre, vejbredder, arealstørrelser m.v.
Hvis et delareal skal tildeles nyt matrikelnummer, er det et krav, at arealets delnummer er anført på målebladet, jf. bekendtgørelsens § 36, stk. 10. Det skal sikre en entydig sammenhæng mellem oplysningerne i skematisk redegørelse, ændringskortet og målebladet. Oplysning om delnummer på målebladet er væsentlig for at sikre korrekt påsætning af nyt matrikelnummer på målebladet, hvilket foretages af Geodatastyrelsen i forbindelse med sagens registrering. Delnumre skal placeres på en sådan måde, at der er plads til påsætning af nye matrikelnumre.
En vej skal fremgå af målebladet, når den findes på stedet og er optaget på matrikelkortet. En ny privat fællesvej, der søges optaget på matrikelkortet med henblik på stedfæstelse af en vejret, skal altid fremgå af målebladet. Det fremgår af bekendtgørelsens § 36, stk. 5. Både private fællesveje og private fællesstier er omfattet disse regler. Derudover skal offentlige veje fremgå af målebladet, hvilket omfatter udskilte samt ikke-udskilte offentlige veje. Det skal angives, om en vej udgør en statsvej, en kommunevej eller en privat fællesvej. Oplysning herom kan bero på vejens registrering i CVF (Den Centrale Vej- og Stifortegnelse). Vejbredden bør anføres på målebladet, hvis en vej er optaget eller søges optaget på matrikelkortet med en fast bredde. Vejnavnet skal anføres på målebladet for en offentlig vej, der udskilles. For øvrige veje kan vejnavne være angivet, såfremt det er muligt.
For skel i kurver skal cirkelbuens krumningsradius samt tangentpunkter (start- og slutpunkt) være angivet på målebladet.
Dimensionsmål, der angiver afstanden mellem målsatte skelpunkter, må gerne fremgå af målebladet. Denne information kan særligt være værdifuld for ejendomsejerne.
På målebladet kan der i øvrigt vises topografiske oplysninger som fx bygninger, hegn, vandløb, skråninger, træer, m.v., for at øge målebladets informationsværdi, hvilket kan være til gavn for grundejerne og andre anvendere af målebladet.
Hvis der er udarbejdet mere end ét måleblad i en matrikulær sag, skal målebladene nummereres, så det er muligt at henvise til det pågældende måleblad, fx ”Måleblad nr. 1”. Såfremt målingerne i en matrikulær sag fordeles på flere måleblade, der grænser op til hinanden, skal der vises en kombinationslinje, hvor målebladene deles.