Nautiske publikationer

Nautiske publikationer er et nødvendigt supplement til søkortene. Under sejladsplanlægningen er nautiske publikationer uundværlige, idet navigatøren her finder oplysninger, som ikke er tilgængelige i søkortene. Nautiske publikationer er, på lige fod med søkort, påkrævede at have om bord, hvis et skib skal erklæres sødygtigt.

Geodatastyrelsen udgiver en række nautiske publikationer, som kan købes på tryk eller hentes elektronisk.

Danmark

Den danske Havnelods indeholder opdaterede oplysninger om danske erhvervshavne, lystbådehavne og broer. 

Havnene og broerne kan findes enten fra kort eller fra lister. Der findes desuden sider med standardreglementer for ordensoverholdelse i danske havne, ligesom du kan finde relevante bekendtgørelser vedrørende sejlads og lodsning i danske farvande. 

Desuden findes der på Den danske Havnelods siden "Lav din egen havnelods". Denne side er primært rettet mod de brugere, som ikke har adgang til internettet under sejlads og dermed ikke har adgang til danskehavnelods.dk efter afsejling. På siden kan du sammensætte en havnelods, der indeholder de oplysninger om netop de havne og broer, som du planlægger at anløbe eller passere under din sejlads. 

For hver havn er det tilstræbt at præsentere oplysninger i form af tekst, havneplan og foto. Havnens faciliteter er angivet med piktogrammer. Broernes oplysninger bliver præsenteret i form af tekst, broplan og foto. 

 

Den danske Lods - Generelle oplysninger indeholder informationer af almindelig interesse for sejladsen i danske og tilstødende farvande. 

Publikationen omtaler, blandt mange emner, blandt andet lover og regler, kategorier, indhold, pålidelighed samt distribution og opdatering i forbindelse med papirsøkort og elektroniske søkort.

Denne udgivelse vejleder om passage af de danske farvande.

Den findes kun som trykt version. 

Grønland

Den grønlandske Havnelods indeholder opdaterede oplysninger om grønlandske havne, byer, bygder og stationer. 

Havnene kan søges enten fra kort eller fra lister. Der findes desuden sider med standardreglement for ordensoverholdelse i grønlandske havne, ligesom der findes sider med relevante bekendtgørelser vedrørende sejlads i grønlandske farvande. 

Det er tilstræbt, at der for hver havn er præsenteret oplysninger i forn af tekst, fotos og havneplaner/-skitser. Havnenes faciliteter er præsenteret via piktogrammer. 

Den grønlandske havnelods indeholder desuden siden "Lav din egen havnelods". Denne side er primært rettet mod de brugere, som ikke har adgang til gronlandskehavnelods.dk efter afsejling. På siden kan du derfor sammensætte sin egen havnelods, der indeholder oplysninger om netop de havne, bygder og stationer, du planlægger at anløbe eller passere under din sejlads. 

Indeholder generelle oplysninger og farvandsbeskrivelser for de vestgrønlandske farvande. Publikationen beskriver vestkysten af Grønland fra Nunap Isua i syd til Kap Morris Jesup i nord.

For hvert farvandsafsnit beskrives passage af området, anduvning og besejling af fjorde, byer og bygder med mere, ligesom indenskærsruter, hvor sådanne findes, er beskrevet.

Den grønlandske Lods - Sejladsanvisninger for Vestgrønland kan gratis downloades og udskrives fra gst.dk.

 

Indeholder farvandsbeskrivelser for de østgrønlandske farvande. Publikationen beskriver østkysten af Grønland fra Nunap Isua i syd til Kap Morris Jesup i nord. For hvert farvandsafsnit beskrives passage af området, anduvning og besejling af fjorde, byer og bygder med mere, ligesom indenskærsruterne, hvor sådanne findes i området, også kan findes. 

Den grønlandske Lods - Sejladsanvisninger for Østgrønland kan gratis downloades og udskrives fra gst.dk. 

Indeholder oplysninger om emner og forhold, der er nødvendige at have kendskab til i forbindelse med sejlads i grønlandske farvande. Vedrørende sejladsanvisninger for Østgrønland og for Vestgrønland, henvises til de respektive sejladsanvisninger, som kan tilgås ovenfor. 

Færøerne

Indeholder oplysninger om havne og landingspladser.

Findes kun som trykt publikation. 

Indeholder generelle oplysninger og farvandsbeskrivelser for de færøske farvande. 

Findes kun som trykt publikation. 

Diverse publikationer

Geodatastyrelsen har siden 1990'erne scannet de fleste af arkivets mange gamle kort tilbage fra 1700-tallet.  

Det gælder både de gamle matrikelkort, forskellige topografiske kort og ikke mindst forskellige ældre søkort. Der er både historiske søkort over grønlandske, islandske og færøske farvande, ligesom der også kan findes gamle kort over Trankebar og de tidligere danske besiddelser i Vestindien.

Historiske Kort kan du frit fremsøge de historiske kort, der er digitaliseret.

 

Kort 1 / INT 1 giver forklaring til de symboler, forkortelser og begreber, der anvendes i de søkort, som Geodatastyrelsen udgiver.

Den findes som trykt publikation, og kan også gratis downloades og udskrives via Geodatastyrelsens hjemmeside. 

Bag om søkortet beskriver de hydrografiske indsamlingsmetoder, der gennem tiden har været anvendt til indsamling af opmålingsdata til brig for søkortproduktionen.

Publikationen kan dermed betragtes som et værktøj til forståelse af søkortets opmåling, opbygning, indhold og pålidelighed. 

Publikationen kan gratis downloades og udskrives fra gst.dk