Orientering fra Geodatastyrelsen

Til alle landinspektørfirmaer.

September 2024

Dette orienteringsbrev indeholder infomation om: 

Der har i en periode været systemmæssige udfordringer i fht. håndtering af BPFG i matrikulære sager. Udfordringerne er nu overkommet, og det er igen muligt at håndtere BPFG i matrikulære sager –også at genuploade en omarbejdet sag fra MIA til ERPO. Det betyder, at sager, hvori der sker ændret tilknytning af BPFG, skal indsendes som kombinationssag med BPFG.

Vær opmærksom på, at hvert enkelt bilag, der skal videresendes af GST til Tinglysningsretten, ikke må være større end 4 MB. Opmærksomhed er især vigtig i forhold til rids i BPFG sager og kombinationssager med BPFG. Begrænsningen på 4 MB skyldes eTinglysningen. Et bilag, der er større end 4 MB, bliver ikke medsendt anmeldelsen. Resten af sagen anmeldes korrekt, men for store bilag ”sorteres fra”, og sagen anmeldes således uden nødvendige bilag, hvilket kan resultere i Tinglysningsrettens afvisning af sagen.

GST vil rette henvendelse til Tinglysningsretten mhp. en forhøjelse af begrænsningen på dokumenters størrelse, da et eller flere fotos på et rids hurtigt kan komme til at fylde mere end 4MB.

GST har fastlagt retningslinjer for, hvornår det er muligt at matrikulere eller arealoverføre et areal, der er indrettet med en mole eller en høfde, fra søterritoriet. Særligt i forbindelse med havne opstår der ofte tvivl om, hvorvidt en mole kan matrikuleres eller arealoverføres fra søterritoriet.

Det afgørende er, om der ved opfyldning er opstået et nyt landareal. En mole, der udelukkende består af en stenkastning på søterritoriet, udgør ikke et nyt landareal ifølge styrelsens opfattelse. Det gælder også i de tilfælde, hvor der i tilknytning til molen er opbygget en trækonstruktion med en bro, som giver mulighed for ophold på arealet. Denne type moler kan derfor ikke matrikuleres. Hvis en mole derimod er etableret med en vej på fast grund, må det antages, at der er foretaget en form for varig opfyldning som forudsætning for etablering af vejen. Denne type moler skal derfor matrikuleres, når der er meddelt tilladelse eller afgivet en udtalelse, jf. BMA § 12, stk. 2 og 3.

Hvis der er behov for tinglysning af rettigheder over f.eks. en mole, der ikke kan matrikuleres, kan den muligvis registreres som BPFG på søterritoriet. Tinglysningsretten afgør i den forbindelse, om der vil være tale om en bygning på søterritoriet, der kan noteres i tingbogen.

Vejledning om matrikulære arbejder er under opdatering. I forbindelse med opdateringen er vejledningens struktur ændret, således der fremover vil være direkte sammenhæng mellem kapitelnumre i bekendtgørelse og vejledning.

Opdateringen sker løbende. Indtil videre er 15 af vejledningens i alt 25 kapitler opdaterede og offentliggjort på gst.dk. Der er løbende orienteret om hvilke kapitler, der er opdaterede.

Den løbende opdatering betyder, at det er den udgave af Vejledningen om matrikulære arbejder, der er offentliggjort på gst.dk, som er den gældende. Ved opslag på retsinformation fremsøges Vejledningen, som den fremstod i 2001, og altså uden de mange opdateringer, der findes i den gældende vejledning på gst.dk.

Find den gældende Vejledning om matrikulære arbejder her.

Når et dokument er digitalt signeret, skal det være originalfilen – den fil der er underskrevet, der indsendes til Geodatastyrelsen. Vi ser desværre ind imellem, at det signaturpanel, der vises på originaldokumentet, forsvinder i forbindelse upload af filen til ERPO. Det er til gene for såvel landinspektører og GST, fordi det manglende signaturpanel betyder hjemsendelse af sagen, idet GST ikke har vished for, at det er det signerede dokument, der foreligger i den indsendte sag.

Vi har konstateret, at det ved anvendelse af underskriftsløsningen Penneo, er vigtigt, at det signerede dokument uploades direkte fra Penneo. Hvis dokumentet først gemmes lokalt og derefter uploades til ERPO, forsvinder signaturpanelet, og det ser ud som om, at det ikke er originalfilen, der er indsendt.

Vi ved ikke, om tilsvarende gør sig gældende for andre underskriftsløsninger, men det er værd at være opmærksom på.

Vi har herudover konstateret, at pdf-viseren i ERPO desværre ikke kan vise signaturpanelet, uanset om dokumentet er uploadet korrekt eller ej. Det betyder, at landinspektøren ikke kan tjekke, om de digitalt signerede dokumenter er korrekt uploadede, før sagen sendes ind. Hvis de er korrekt uploadede, vil signaturpanelet kunne ses i GST´s sagsbehandlingssystem.

Vi er opmærksomme på uhensigtsmæssigheden og undersøger p.t. mulighederne for tilpasninger, der gør det muligt for landinspektøren at se signaturpanelet på dokumenter uploadet til ERPO.

For sager indsendt efter 1. oktober 2024 vil sagsbidraget for adgang til MAO være 25 kr. pr. sag.

Landinspektørnævnets kendelser findes i anonymiseret form på nævnets hjemmeside www.landinspektoernaevnet.dk under fanebladet ”Kendelser”.

Landinspektørnævnets seneste kendelser er:

  • Kendelse af 9. november 2023 om en landinspektørs manglende inddragelse i forbindelse med afmærkning af skel (sag nr. 548)
  • Kendelse af 31. januar 2024 om en landinspektørs manglende orientering samt handlemåde ved udarbejdelse af en matrikulær sag (sag nr. 552)
  • Kendelse af 28. februar 2024 om en landinspektørs handlemåde i forbindelse med en skelafsætning (sag nr. 562)
  • Kendelse af 26. juni 2024 om en landinspektørs fremgangsmåde i forbindelse med udarbejdelse af en IBS-attest (sag nr. 577)
  • Kendelse af 26. juni 2024 om et landinspektørfirmas sene registrering af en skelforretning som blev forestået i 2011 og først registreret i 2023 (sag nr. 581)

 

 

Med venlig hilsen

Jess Svendsen og Torsten Bach Schrøder

Kontorchefer

Matrikel og Ejendomsregistrering