Orientering fra Geodatastyrelsen

Til alle landinspektørfirmaer

September 2021

Dette orienteringsbrev indeholder information om: 

GST´s matrikulære WFS-tjeneste lukker på Kortforsyningen den 1. oktober 2021, mens paralleldriftsperioden for WMS-tjenesten forlænges med yderligere én måned og lukker 1. november. Herefter vil udstilling af de matrikulære data som WMS og WFS-tjenester udelukkende ske på Datafordeleren.

Lukningen af GST´s WMS- og WFS-tjenester på Kortforsyningen medfører, at GST´s egne systemer MAO og MIA-distribution, må omlægges til at hente data fra Datafordeleren inden den 1. oktober. MAO er allerede omlagt og MIA-distribution bliver det snarest. Omlægningen medfører ændringer af systemernes brugergrænseflade. Ændringen er begrænset til forsiden, hvor både kortvinduet og funktionslinks er ændrede. De underliggende vinduer er ikke ændrede, og der er de samme søgemuligheder som hidtil.

Den 1. september vil et landsdækkende filudtræk af matrikelkortet i Geopackage format være tilgængeligt på Datafordeleren og i den kommende tid vil andre filudtræk blive tilgængelige. 

Fra den 1. januar 2022 vil fildownload af matrikelkort ikke længere være tilgængelig på Kortforsyningen. Nuværende anvendere af Kortforsyningen opfordres derfor til at afprøve Datafordelerens filudtræk snarest muligt. 

I slutningen af 2020 igangsatte vi ”Sikring af MIA”, der indebærer udvikling af funktionaliteter til udarbejdelse af matrikulære sager i ERPO. Projektet forløber efter planen, og fase 1 vil blive sat i drift i forbindelse med release 77 ultimo september. Efter idriftsættelsen vil det være muligt at udarbejde sager i ERPO, der alene omfatter nyberegninger og noteringsændringer.

Kirkeministeriet har bemyndiget GST til at registrere sognegrænseændringer i visse matrikulære sager uden ministeriets særskilte tilladelse. For nyligt er der opstået uklarhed om bemyndigelsens omfang. Det betyder, at Kirkeministeriets tilladelse til at ændre sognegrænsen i en matrikulære sag er nødvendig i flere tilfælde end hidtil antaget. Kirkeministeriets tilladelse må således indhentes, når der i en matrikulær
sag netto arealoverføres mere end 3000 m² ubebygget areal fra et sogn til et andet.

Herudover må tilladelse, som hidtil, indhentes når arealerne der overføres fra et sogn til et andet er bebyggede, beboede eller agtes bebygget. Kirkeministeriets tilladelse skal naturligvis indhentes før den matrikulære sag indsendes til GST til registrering. GST er i dialog med Kirkeministeriet og håber at opnå bemyndigelse til registrere sognegrænseændringer matrikulære sager i større udstrækning end aktuelt. 

Vi bestræber os på, at dataudtræk i en indkommet sag ikke gøres uaktuelt som følge af, at en senere indsendt sag registreres før den først indkomne. Denne praksis har i et vist omfang også omfattet hjemsendte sager. Desværre forekommer det, at genindsendelse af hjemsendte sager trækker ud, og derved forsinker registreringen af senere indsendte sager væsentligt. Det finder vi ikke er rimeligt. Vi vil
derfor som udgangspunkt ikke lade senere indsendte sager vente mere end 14 dage på hjemsendte sager. 

Tilsvarende har vi været tilbageholdende med at foretage de temaregistreringer, som vi modtager fra andre myndigheder, når registreringen kan betyde, at en sag der er hjemsendt eller afvist af tinglysningsretten, kan blive gjort uaktuel. Fremover vil vi heller ikke ved temaregistreringer tage særligt hensyn til sager, der har været hjemsendt i mere end 14 dage eller er afvist af Tinglysningsretten.

GST vil ikke advare yderligere om, at registreringen af en nyere sag kan betyde at en hjemsendt/afvist sag bliver uaktuel.

GST vil indsætte en automatisk kontrol, som fremover vil kontrollere, at der er overensstemmelse mellem den sagsansvarlige landinspektør og den landinspektør, der har signeret registreringsanmodningen. Kontrollen har i nogle måneder været testet internt i GST, og vil nu blive indsat som en stopkontrol ved indsendelse af en sag.

GST er desuden i gang med at udvikle en kontrol, der kontrollerer, at de sagsdokumenter, der skal signeres, er signeret af en beskikket landinspektør. Når kontrollen er færdigudviklet vil den også blive sat i drift, i første omgang dog som en advarsel ved indsendelse af sager.

Herudover vil GST snarest sætte en kontrol i drift, der skal advare om uoverensstemmelser mellem registreret og geometrisk areal på nye jordstykker beregnet efter opmåling.

Overordnet set er formålet med kontrollerne bl.a. at forbedre kvaliteten af de indsendte sager, således væsentligt flere end de nuværende ca. 55% af sagerne kan registreres som indsendte.

GST offentliggjorde den 16. juni 2021 en ny vejledning om udstykningskontrollen. I forlængelse heraf vil spørgsmålene i udstykningskontrolskemaet blive opdateret, således der er overensstemmelse mellem vejledningen og spørgsmålene i skemaet. Hjælpeteksterne i skemaet vil tilsvarende blive opdateret. Det opdaterede udstykningskontrolskema vil være tilgængeligt i ERPO efter release 77 ultimo september 2021.

Når myndigheder underskriver erklæringer med digital signatur skal det tydeligt fremgå, hvem der underskriver på vegne af myndigheden. Det kan enten ske ved at anføre underskrivers navn på erklæringen eller ved at sikre, at det af den digitale signatur fremgår, at der underskrives på vegne af myndigheden.

Ejerlejligheder skal tildeles adresse, før de kan registreres i matriklen. I et notat af 13. juli 2021 har GST nærmere redegjort for kravet herom i § 4, stk. 2 i bekendtgørelse om registrering af ejerlejligheder og notering af bygninger på fremmed grund. 

Du finder notatet her.

Samme sted finder du styrelsens notat om adgang til ejerlejligheder.

Vi har forenklet og opdateret vores vidensbase ERPO Confluence. Vidensbasen består af artikler om GST's ejendomsregistreringssystemer og er frit tilgængelig for alle. På vidensbasen findes blandt andet artikler om de automatiske kontroller, der kører ved indsendelse af matrikulære sager og ejerlejlighedssager. For eksempel har den overfor omtalte kontrol SAG_SIGNATUR_BRUGER_BEREGN sin egen artikel, hvor der oplyses nærmere om årsagen til at kontrollen fejler og om hvordan problemet løses.

En oversigt over samtlige kontroller og beskrivelser af dem findes her.

Sideløbende med opdateringen af vidensbasen har vi igangsat arbejdet med opdatering af vores ERPO-brugervejledning. Den opdaterede brugervejledning forventes at være tilgængelig på ERPO-Confluence primo oktober.

Du finder ERPO-Confluence her

Landinspektørnævnets kendelser findes i anonymiseret form på nævnets hjemmeside: www.landinspektoernaevnet.dk under fanebladet ”Kendelser”.

Landinspektørnævnets seneste kendelser er:

  • Kendelse af 9. juli 2021 om en landinspektørs manglende nabounderretning samt manglende skelafmærkning (sag nr. 484).
  • Kendelse af 5. juli 2021 om en landinspektørs manglende nabounderretning samt manglende skelafmærkning (sag nr. 485).

 

Med venlig hilsen

Jess Svendsen
Kontorchef
Ejendomme og Jura