I april måneds udgave af Orientering fra Geodatastyrelsen opfordrede vi til, at landinspektørerne bidrager til at lette sagsbehandlernes arbejde blandt andet ved ”at oplyse, hvilket materiale, der er lagt til grund ved korttilpasninger”. Opfordringen har givet anledning til flere henvendelser som henviser til, at korttilpasning i Vejledning om matrikulære arbejder, afsnit 20.6, er beskrevet som ”udokumenteret grafisk tilretning af matrikelkortet”. GST er naturligvis enig i indvendingerne, men bemærker at begreberne korttilpasning og kortopretning ind i mellem (om end uhensigtsmæssigt) anvendes i flæng og må erkende, at vi selv i nogen grad gør os skyldige i samme brøde. Vi gør det selvfølgelig heller ikke lettere ved, at vi Vejledning om matrikelkortet og dets ajourføring fra 2008, (som erstattede afsnittene om ajourføring af matrikelkortet i Vejledning om matrikulære arbejder), indførte begrebet kortforbedring, som både kan være dokumenteret eller udokumenteret. Begrebet kortforbedring er dog aldrig slået igennem, hverken hos os selv eller i landinspektørvirksomhederne.
Baggrunden for opfordringen til at oplyse om grundlaget for korttilpasninger hhv. kortopretninger er, at det ofte ikke fremgår af sagen, om der er tale om det ene eller det andet. Herudover fører de foretagne tilpasninger/opretninger ind i mellem til så betydelig deformation af matrikelkortet, at der opstår tvivl om, hvorvidt der reelt er tale om ejendomsberigtigelse. Formålet med en kortforbedringer er at afhjælpe deformation af de omkringliggende skel ved indlægning af skelmålingen. En kortforbedring må aldrig i sig selv medføre deformation af matrikelkortet. Principperne er beskrevet i Vejledning om matrikelkortet og dets ajourføring, som du finder her.
I forbindelse med den igangværende ajourføring af vores vejledninger vil GST have fokus på problemstillingen og eksemplificere, hvordan kortforbedringer bør, og ikke bør foretages.