Orientering fra Geodatastyrelsen

Til alle landinspektørfirmaer.

Juni 2021

Dette orienteringsbrev indeholder information om: 

Det har endnu engang været nødvendigt at forlænge paralleldriftsperioden for Kortforsyningen.

Således forlænges paralleldriften for de matrikulære WMS- og WFS-tjenester på Kortforsyningen indtil 1. oktober 2021. Forlængelsen skyldes blandt andet, at centrale brugere af GST´s WFS-tjeneste har haft udfordringer med at udstille WFS 2.0 fra Datafordeleren.

Du kan læse mere om baggrunden for forlængelsen her

Ifølge § 17 i Ejerlejlighedsloven kan bygninger, der højst indeholder to beboelseslejligheder opdeles i ejerlejligheder uanset opførelsesår. GST har for nyligt truffet en konkret afgørelse om, at der ved opgørelsen af antal beboelseslejligheder efter Ejerlejlighedslovens § 17 lægges vægt på den reelle indretning af bygningen og ikke på den formelle registrering af antal boligenheder i BBR.

Du kan læse mere om GST´s fortolkning af Ejerlejlighedslovens § 17 her. 

GST har gennemført en screening af dokumenterne i MAO, hvor fortrolige og følsomme oplysninger er fjernet. Samtlige arkivets sager for perioden 1960 - oktober 2020, i alt cirka 1,6 millioner dokumenter , er blevet screenet og tekstgenkendt. Dokumenter med fortrolige og følsomme oplysninger er låst i MAO, så de ikke umiddelbart kan læses af eksterne brugere. Låste dokumenter kan rekvireres via GST-support, hvorefter der kan gives adgang til dokumentet i en udgave, hvor de trorolige eller følsomme oplysninger er skjult. 

Arbejdet med at opdatere supporthjemmesiden er nu afsluttet og har ført til en tydeliggørelse af, hvor henvendelser om de forskellige systemer skal ske. Du kan se det nye design her.

Arbejdet har desuden ført til en forbedring af sagsflowet internt i GST, hvilket vi forventer vil føre til kortere svartider.

Vi finder dog anledning til at minde om, at GST-support alene er tiltænkt anvendt ved henvendelse om datafejl og tekniske fejl i de systemer/programmer GST udbyder. Henvendelser om andre forhold vil som udgangspunkt blive afvist. GST er således ikke behjælpelig med f.eks. at udarbejde matrikulære sager, men hjælper gerne med håndtering af fejlmeddelelser opstået i forbindelse med udarbejdelsen af de matrikulære sager.

I brugervejledningen på GST-support kan du læse mere om, hvordan supporthjemmesiden anvendes.

I april måneds udgave af Orientering fra Geodatastyrelsen opfordrede vi til, at landinspektørerne bidrager til at lette sagsbehandlernes arbejde blandt andet ved ”at oplyse, hvilket materiale, der er lagt til grund ved korttilpasninger”. Opfordringen har givet anledning til flere henvendelser som henviser til, at korttilpasning i Vejledning om matrikulære arbejder, afsnit 20.6, er beskrevet som ”udokumenteret grafisk  tilretning af matrikelkortet”. GST er naturligvis enig i indvendingerne, men bemærker at begreberne korttilpasning og kortopretning ind i mellem (om end uhensigtsmæssigt) anvendes i flæng og må erkende, at vi selv i nogen grad gør os skyldige i samme brøde. Vi gør det selvfølgelig heller ikke lettere ved, at vi Vejledning om matrikelkortet og dets ajourføring fra 2008, (som erstattede afsnittene om ajourføring af matrikelkortet i Vejledning om matrikulære arbejder), indførte begrebet kortforbedring, som både kan være dokumenteret eller udokumenteret. Begrebet kortforbedring er dog aldrig slået igennem, hverken hos os selv eller i landinspektørvirksomhederne.

Baggrunden for opfordringen til at oplyse om grundlaget for korttilpasninger hhv. kortopretninger er, at det ofte ikke fremgår af sagen, om der er tale om det ene eller det andet. Herudover fører de foretagne tilpasninger/opretninger ind i mellem til så betydelig deformation af matrikelkortet, at der opstår tvivl om, hvorvidt der reelt er tale om ejendomsberigtigelse. Formålet med en kortforbedringer er at afhjælpe  deformation af de omkringliggende skel ved indlægning af skelmålingen. En kortforbedring må aldrig i sig selv medføre deformation af matrikelkortet. Principperne er beskrevet i Vejledning om matrikelkortet og dets ajourføring, som du finder her.

I forbindelse med den igangværende ajourføring af vores vejledninger vil GST have fokus på problemstillingen og eksemplificere, hvordan kortforbedringer bør, og ikke bør foretages. 

GST henleder især opmærksomheden på, at der i den ny vejledning er sket en væsentligt uddybning af afsnittet om kommunalbestyrelsens besvarelse af udstykningskontrolskemaet. Det pointeres således, at kommunalbestyrelsen ikke bør anvende skemaet til at give en dispensation, og at sagen hjemsendes til fornyet forelæggelse for kommunen, såfremt kommunen svarer ”ja” til at sagen afventer dispensation eller tilladelse.

Find vejledningen her.

Kravet i § 41 i bekendtgørelse om matrikulære arbejder om, at alle bygninger, der er optaget i BBR, ifølge BBR-meddelelsen skal være sikkert geografisk stedbestemt, gælder ikke blot allerede opført byggeri, men også tilladte byggerier. Hvis bygninger er optaget i BBR på baggrund af en byggesag, men ikke sikkert geogra\u0002fisk stedbestemte, vil en indsendt sag blive hjemsendt mhp sikker geografisk  stedbestemmelse inden godkendelse.

Læs mere om Relation mellem matriklen og BBR i matrikulære sager her

Vær opmærksom på at det, efter seneste opdatering af ERPO/SER, ikke længere er muligt at få sager hjemsendt mhp. ændring eller omarbejdelse, når en forlodsopkrævning er fremsendt. Hvis landinspektøren ønsker at ændre eller omarbejde en matrikulær sag efter fremsendelse af forlodsopkrævningen må det derfor ske på grundlag af et nyt sagsudtræk, med nyt sagsID og ny UKS.

GST-support vil være bemandet i hele sommerperioden, men henset medarbejder\u0002nes afholdelse af ferie må svartiderne, navnlig i de primære ferieuger 28, 29 og 30, forventes at blive lidt længere end normalt.

God Sommer.

Med venlig hilsen

Jess Svendsen
Kontorchef
Matrikel og Ejendomsregistrering