Orientering fra Geodatastyrelsen

Til alle landinspektørfirmaer.

19. december 2019

 

Dette orienteringsbrev indeholder information om: 

GST har modtaget flere sager, der mangler dokumentation efter § 6 i bekendtgørelse om matrikulære arbejder, hvor nye og ændrede ejendomme får adgang til offentlig vej ad bestående privat fællesvej. Det er ikke tilstrækkeligt, at kommunen godkender vejadgang på udstykningskontrolskemaet, når kommunen er ejer af den tjenende ejendom.

GST modtager stadigvæk sager med dokumenter, der indeholder fortrolige personoplysninger, som ikke er placeret i kategorien ”øvrige dokumenter”, f.eks. dokumenter som indeholder oplysninger om personer med navne- og adressebeskyttelse. Årsagen til at disse dokumenter skal placeres i ”øvrige dokumenter” er, at de herved ikke bliver udstillet i MAO.
Sager, hvor dokumenter med personfølsomme oplysninger, ikke er placeret korrekt, vil i forbindelse med revisionen blive hjemsendt til landinspektøren.

Geodatastyrelsen har udarbejdet vejledning til brug ved tilknytning mellem ejerlejligheder og enheder/bygninger optaget i BBR. Vejledningen er vedhæftet orienteringsbrevet, og den vil blive lagt på hjemmesiden

Vestre Landsret har afsagt kendelse i et kæremål vedrørende ejendomsberigtigelse af grænsehævd. Ejendomsberigtigelse er ikke er omfattet af Tinglysningsrettens rettighedsprøvelse i tinglysningssløjfen efter tinglysningslovens § 21, stk. 1.

På baggrund af en grundig gennemgang af forarbejderne i forbindelse med udstykningsreformen i 1990 og bemærkninger om konsekvensændringer i andre love, herunder tinglysningsloven, konkluderer landsretten, at udstykningslovens sondring mellem begrebet arealoverførsel og ejendomsberigtigelse også er relevant ved fortolkning af tinglysningsloven. Af forarbejderne i forbindelse med indførelsen af  tinglysningssløjfen” fremgår det, at tinglysningsretten kun skal underrettes, såfremt en ejendomsberigtigelse vedrører enten et helt matrikelnummer eller en hel ejendom.

Herefter og da det fremgår af tinglysningslovens § 26, stk. 3, at alle rettigheder, der ville være i strid med den ved hævd vundne brug eller udnyttelse af ejendommen, bortfalder, ophæver landsretten Tinglysningsrettens afgørelse, og hjemviser sagen til fortsat behandling i Tinglysningsretten.

Når en matrikulær sag er afvist af Tinglysningsretten, er der risiko for, at den bliver uaktuel ved registrering af en senere sag. Geodatastyrelsen anbefaler derfor, at sager, som er afvist med krav om relaksation i forbindelse med en ejendomsberigtigelse, snarest genanmeldes. Dette sker ved, at landinspektøren i ERPO på ny anmoder om endelig registrering.  

Landsretten har endnu ikke afsagt kendelse i et lignende kæremål, der angår ejendomsberigtigelse mod gadejord.

Landsrettens kendelse V.L. B–0373–1

GST modtager stadigvæk den gamle hvide erklæring fra en del landinspektørfirmaer I allerede modtagene sager vil GST acceptere den tidligere version af erklæringen, men GST skal anmode om, at landinspektørerne anvender den nye hvide erklæring.

Geodatastyrelsen er blevet opmærksom på, at ændringer i landinspektørfirmaernes ejerforhold, kontorsteder m.v. ikke altid oplyses og indberettes som krævet i bekendtgørelse om landinspektørselskaber. Oplysningspligterne er beskrevet i notatet ”Landinspektørers- og landinspektørvirksomheders oplysningspligter”, der findes på vores hjemmeside og netop er blevet opdateret med oplysningsbehov ved
adgang til GST´s systemer (ERPO og SER).

Notatet kan læses her og de tilhørende bilag her.

Landinspektørnævnets kendelser findes i anonymiseret form på nævnets hjemmeside: www.landinspektoernaevnet.dk under fanebladet ”Kendelser”.

Landinspektørnævnets seneste kendelser er:

  • Kendelse af 26. juni 2019 om en landinspektørs manglende inddragelse af grundejere i forbindelse med en redegørelse for skel samt placering og bredde af græssti (sag nr. 457).
  • Kendelse af 1. november 2019 om en landinspektørs manglende indsendelse af matrikulær sag til registrering hos Geodatastyrelsen (sag nr. 461).

GST holder lukket i perioden 21. december 2019 til 1. januar 2020, begge dage inklusive.

Henvender til GST-support vil ikke blive læst eller besvaret i perioden.

Vi takker for samarbejdet i det forløbne år og ønsker alle i landinspektørfirmaerne en glædelig jul samt et godt nytår.

2019 har også været præget af ejendomsdataprogrammet. Fra årets start blev det nye digitale udstykningskontrolskema taget i anvendelse af landinspektører og kommuner. Der er tale om en væsentlig ændring i udstykningskontrollen, som har krævet nogen tilvænning hos alle parter, inkl. GST selv. Vi har modtaget flere ønsker til forbedringer i skemaet, herunder til udformningen af spørgsmålene, fra både kommuner og landinspektører, som vi sammen med repræsentanter fra kommunerne og PLF skal have set nærmere på. Desuden er GST i gang med at opdagere vejledning om udstykningskontrollen.

Den 25. februar blev registreringen af ejerlejligheder overført fra Tinglysningsretten til GST. Efter en forventet langsom start er antallet af nye ejerlejligheder, der registreres i matriklen, nu over på det forventede niveau. Her har der naturligt nok også skullet ske en vil tilvænning til sagsudarbejdelsen i ERPO, og til GST's nye rolle som registreringsmyndighed. Vi synes selv, at vi sammen med landinspektørerne har fundet en god samarbejdsform, og vi ser frem til, at vi i 2020 kan tage den automatisk genererede ejerlejlighedsfortegnelse i brug. Den vil være en stor hjælp for både landinspektører og GST. I 2020 forventer vi også at genindføre "sag-på-sag", ligesom der skal findes en løsning på, hvordan stadfæstelse af  bygninger på fremmed grund skal ske hos GST forinden tinglysning af rettigheder.

I 2019 faldt den gennemsnitlige ekspeditionstid for de matrikulære sager desværre ikke så meget, som forventet. Efter et fald på knap 14 dage i første halvdel af året, har den siden ligget på cirka 115 dage, hvilket er alt for højt. Der er flere årsager til, at faldet i ekspeditionstiden er gået i stå, Men grundlæggende har størrelsen på sagsbehandlergruppen ikke været robust nok overfor fratrædelser, sygdom, orlov og nye opgaver, ligesom antallet af indkomne sager har været stigende. Vi har derfor ansat yderligere fire sagsbehandlere med det mål, at ekspeditionstiden skal nedbringes markant.

Vi lykkedes imidlertid med at holde den gennemsnitlige ekspeditionstid for registrering af nye ejerlejligheder under det fastsatte mål på 21 dage. 

Vores mål for 2020 kan findes i Mål- og Resultatplanen for 2020, der vil blive offentliggjort på gst.dk

 

Med venlig hilsen

 

Jess Svendsen
Kontorchef
Ejendomme og Jura