Orientering fra Geodatastyrelsen

Til alle landinspektørfirmaer.

24. september 2013

Dette orienteringsbrev indeholder information om: 

Geodatastyrelsen og PLF har stadigvæk fokus på at øge antallet af sager, der kan registreres som indsendt. Desværre er vi langt fra det opstillede mål. Det er derfor vigtigt, at både Geodatastyrelsen og landinspektørerne arbejder på at øge kvaliteten, så vi kan demonstrere fremskridt.

Vi arbejder på i kvalitetsopgørelsen at fjerne bidrag fra kilder, som ikke kan relateres til landinspektørens sagsudarbejdelse.

Konkret betyder det følgende:

  1. Efter gennemgang af en række sager skønner Geodatastyrelsen, at når vi må rette i data, er det kun i 50 % af sagerne, at det skyldes fejl eller mangler i landinspektørens arbejde.
  2. At landinspektøren sender dokumenter ind af flere omgange, tæller ikke med som fejl. Vi betragter det først som et udtryk for manglende kvalitet, hvis landinspektøren eftersender dokumenter, efter revisionen er påbegyndt. Perioden, hvori landinspektøren kan eftersende dokumenter, uden at det påvirker ‘kvalitetstallene’, afhænger dermed af den aktuelle sagsbehandlingstid
  3. Vi opgør ikke, hvor mange gange en sagspakke indsendes. Vi opgør, at vi har bedt om en ny pakke, og at landinspektøren efterfølgende har sendt den.

Derudover arbejder vi på at mindske antallet af uberettigede ‘hjemsendere’. I den forbindelse er vi meget afhængige af tilbagemeldinger fra firmaerne, hvis I oplever særlige problemer eller forskelligartet revisionspraksis.

Flere sager giver ved indsendelse en ‘gul’ kontrolrapport med forskellige advarsler. En række af disse vedrører fejl og mangler i landinspektørens indlægning i matrikelkortet. Andre advarsler fortæller, at der f.eks. ikke er overensstemmelse i oplysninger om vej i henholdsvis register og kort. Vi gør opmærksom på, at I har mulighed for at rette eventuelle fejl med det samme og sende en ny sagspakke ind.

Det er dog ikke muligt at indsende en ny sagspakke, når sagen er visiteret og lagt ’klar til sagsbehandling’. Vi har derfor ændret proceduren, så vi venter en til to dage med at visitere sager. Dermed har I mulighed for at rette de fejl/mangler, som bliver påpeget i kontrolrapporten, og indsende en ny sagspakke. Dette gælder både haste- og normale sager.

Som oplyst i Orientering fra Geodatastyrelsen den 27. juni 2013 skal jordforureningskortlagte arealer med virkning fra 1. januar 2014 ikke længere registreres i Matriklen. Geodatastyrelsen er ved at forberede de nødvendige ændringer i Matriklen, således at nye versioner af de berørte jordstykker kan være registreret i Matriklen umiddelbart efter den 1. januar 2014. Vi vil i perioden op til jul fremme ekspeditionen af modtagne sager, der indeholder jordstykker med jordforurening. Tilsvarende opfordrer vi landinspektørerne til selv at fremme ekspeditionen heraf, herunder søge sagerne fremmet hos andre myndigheder, så ændringerne kan være registreret i Matriklen inden den 1. januar 2014. Når sagerne indsendes til Geodatastyrelsen, bedes I markere dem som ‘hastesager’, og vi vil også selv fremsøge sagerne for at  hastebehandle dem.

I opfordres også til at overveje, om nye dataudtræk fra Matriklen, som omfatter grundstykker med forurening, kan vente til efter den 1. januar 2014, medmindre sagerne kan være afsluttet inden da. Vi overvejer stadigvæk, hvordan udtræk, som omfatter jordstykker med jordforurening, kan håndteres efter den 1. januar 2014, og vil snarest give besked herom.

MIA-Sager, der ønskes slettet/fjernet fra advarselslisten, skal fremover indmeldes til postkassen gsteje@gst.dk og ikke, som hidtil, til MIA-Service.

Vi gør opmærksom på, at alle felterne på skabelonen til Hvid erklæring skal udfyldes. Endvidere skal erklæringen være dateret, og navnet på landinspektøren skal fremgå. Generelt er Geodatastyrelsens retningslinje, at alle erklæringer skal kunne bruges efterfølgende uafhængig af sagen. Både dato og navn på den ansvarlige landinspektør bør derfor fremgå af selve dokumentet, og det er ikke nok, at det indgår indirekte ved, at sagspakken er signeret digitalt.

Som opfølgning på ændringer i Offentlighedsloven vil det fremover fremgå på registreringsmeddelelsen, hvilken sagsbehandler, der har revideret og godkendt sagen. Har landinspektørfirmaer konkrete spørgsmål til den enkelte sag, kan de således rettes til sagsbehandleren. Generelle og principielle spørgsmål til sagsbehandlingen i Geodatastyrelsen bedes rettet til funktionslederne Pia Åbo Østergaard og Henriette Lisberg.

Bestemmelsen i § 23 i bekendtgørelse om matrikulære arbejder giver mulighed for, at parterne i et brugsforhold, der kun vedrører en del af et matrikelnummer, kan få registreret brugsretsarealet i Matriklen med et selvstændigt matrikelnummer. På de pågældende matrikelnumre er det i Matriklen blevet registreret, at de er fremkommet ved en sådan administrativ deling af et matrikelnummer.

Da Matriklens oplysninger i 2008 blev overført til det nuværende system (miniMAKS), blev oplysningen om brugsretsareal ved en fejl ikke medtaget for de pågældende matrikelnumre. Fejlen, som berører ca. 300 matrikelnumre, er derfor ved at blive rettet. Der udestår lige nu 127 matrikelnumre (som alle har været berørt af ændringer, siden de fremkom som brugsretsarealer).

Hvis vi i arbejdet med at rette registreringen i Matriklen kommer til at berøre matrikelnumre, som indgår i dataudtræk til brug ved matrikulære sager, vil vi kontakte de pågældende landinspektører for at aftale det videre forløb.

Geodatastyrelsen har pr. 17. september 2013 oprettet 66 af de 84 nye kirkesogne i Matriklen. Når vi opretter et nyt kirkesogn, vil vi som hidtil kontakte de landinspektører, der har dataudtræk, som berøres af sognesagen, og give de pågældende en frist på 1 måned til at færdiggøre de matrikulære sager.

MAMA-projektet er i fuld gang med den anden del af scanningsopgaven - digitalisering af de matrikulære sager fra 1950-1986. Scanningsopgaven forventes afsluttet ultimo december 2013. Der vil hele tiden være store dele af det matrikulære arkiv, der er ‘ude af huset’. På AdHocIT vil der løbende blive adviseret om forsinkelser på rekvisitioner i det matrikulære arkiv.

De matrikulære sager tilbage til 1986, som blev digitaliseret i den første del af projektet, kan nu søges i selvbetjeningsløsningen Matrikulære Arkivalier Online (MAO). Der arbejdes løbende på, at alle måleblade fra denne periode kan søges gennem MAOs kortdel. I alt ca. 13.000 måleblade tildeles den nødvendige geografiske reference manuelt, og vi er pt. 1/3 færdig. Tidspunktet for de praktiserende  landinspektørers adgang til MAO afventer indgåelse af en aftale mellem PLF og Geodatastyrelsen.

I forbindelse med Matriklens Udvidelse inddrages Praktiserende Landinspektørers Forening løbende som primær interessent i forhold til beslutninger, afklaringer og analyser. I den sammenhæng er der bl.a. udarbejdet et informationsark, der er trykt og omdelt på ‘PLF Faglig dag’ i forbindelse PLFs generalforsamling.

I informationsarket, som er lagt på Geodatastyrelsens hjemmeside og som du kan læse her, kan du finde mere information om projektet og få besvaret en række centrale spørgsmål samt deltage i en navngivningskonkurrence for det fremtidige system.

På ‘PLF Faglig dag’ havde projektleder Peter Knudsen sammen med PLFs formand Torben Juulsa\u0002ger et omfattende programpunkt om ‘Matriklens udvidelse’. Formålet var information og dialog med landinspektørerne.

Løsningsarkitekturen for Matriklens udvidelse blev d. 10. september afleveret til Ejendomsdataprogrammet til fælles kvalitetssikring med løsningsarkitekturerne for udvidelsen af BBR og etableringen af Ejerfortegnelsen. Der er fastlagt en fælles kvalitetssikringsproces i programmet, hvor indholdet og den tværgående sammenhæng imellem de tre løsningsarkitekturer i forhold til den etablerede målarkitektur, sikres. PLFs Grunddatagruppe deltager i den fælles proces i Ejendomsdataprogrammet, ligesom de deltog i kvalitetssikringen i projektet frem mod aflevering til Ejendomsdataprogrammet.

Kravspecifikationen er kommet godt i gang. Der er identificeret en række ‘use cases’, hvori de funktionelle krav formuleres. Det identificeres i dialog med PLFs Grunddatagruppe, hvilke use cases PLF skal inddrages i udfærdigelsen af.

Med venlig hilsen

Pia Dahl Højgaard
Udstykningschef
Ajourføring - Ejendomme