Orienteringsbrev fra Kort og Matrikelstyrelsen

Til alle landinspektørfirmaer.

Juni 2012

Dette orienteringsbrev indeholder information om: 

I regi af grunddataprogrammet under den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er der gennemført indledende undersøgelser i forhold til udvidelse af matriklen med registrering af ejerlejligheder og bygninger på fremmed grund/søterritoriet, samt en tidligere registrering af alle typer ejendom.
Overvejelserne er beskrevet i ”Enkel og effektiv ejendomsregistrering – Indhold og perspektiver i initiativet samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata”.

Initiativet indgik i forhandlingerne mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2013, men aftalen herom blev imidlertid udskudt. I september 2012 forventer parterne at indgå en fælles politisk aftale om grunddataprogrammet. Forud for dette gennemføres en fælles konsolidering af business casen og uddybning af programmet

I forbindelse med det danske formandskab for EU var Kort & Matrikelstyrelsen d. 30. maj til 1. juni vært for et seminar for Permanent Committee on Cadastre (PCC). PCC er en sammenslutning af matrikelinstitutioner i EU.

Der deltog 37 gæster fra 18 lande og to repræsentanter for tilknyttede organisationer, herunder CLGE. Forud for mødet havde Kort & Matrikelstyrelsen været pennefører for et oplæg til en fælles vision for matrikel- og ejendomsregistrering i Europa (1). Oplægget blev vel modtaget og vedtaget som et godt grundlag for det videre samarbejde. På mødet arbejdede deltagerne, noget mod sædvanen på PCC-møder, i grupper, som kom med forslag til mål og aktiviteter for det fremtidige samarbejde. Det kom der gode forslag ud af, som nu er overdraget sammen med stafetten til næste formandskabsland: Cypern. Torben Juulsager fortalte fredag morgen deltagerne om roller og udfordringer for de danske praktiserende landinspektører. Der var stor interesse for landinspektørens opgaver særligt ift. tvister, ekspropriationer mv.

Alt i alt var det et godt møde, hvor vi både fik fortalt om vores danske matrikelsystem, og fik bidraget til det europæiske samarbejde for at øge anvendeligheden af ejendomsoplysninger for beslutningstagere og borgere.

(1) Seminaret blev afholdt i fællesskab med Cadastre and Land Registry Knowledge Exhange Network under EuroGeographics. Visionen er udarbejdet i fællesskab mellem de to organisationer samt European Land Registry Association (ELRA) og European Land Information System (EULIS)

På baggrund af den seneste ændring af landinspektørloven er der udstedt en ny lovbekendtgørelse: nr. 400 af 3. maj 2012. Bekendtgørelserne om landinspektørselskaber (bkg. nr. 420) og om Landinspektørnævnet (bkg. nr. 413) er ligeledes ændret som følge af lovændringen.

Herudover er bekendtgørelse om ansvarsforsikring (bkg. nr. 412) blevet revideret, og der er i den forbindelse indført et nyt krav om såkaldt afløbsforsikring, som skal dække i minimum fem år efter varigt ophør af landinspektørvirksomhed.

Alle bekendtgørelser er udstedt samme dato som den nye lovbekendtgørelse; dvs. 3. maj 2012. Den nye lovbekendtgørelse og de nye bekendtgørelser kan findes på Retsinformation: www.retsinfo.dk

I sammenhæng med lovændringen er notatet om landinspektørers oplysningspligter blevet opdateret, og vedlægges som bilag, ligesom det lægges på styrelsens hjemmeside.

Det er blevet tid til at afregne royalty til Kort & Matrikelstyrelsen for at videregive Kort & Matrikelstyrelsens data til tredje part. Vi beder jer venligst udfylde og indsende indberetningsskemaet til Kort & Matrikelstyrelsen, uanset om der foreligger salg eller ej. Deadline for indberetningen er fredag den 20. juli 2012. Indberetningen gælder for perioden 1.1.2012 til 30.6.2012.

Indberetningerne skal ske i indberetningsskemaet, som kan hentes på Kort & Matrikelstyrelsens hjemmeside under "Blanketter". Skemaet indsendes pr. e-mail til: maj@kms.dk senest den 20. juli 2012.

DTK udgives fremadrettet i formatet GeoTIFF, som kan anvendes i en række gængse applikationer inden for både GIS og andre grafiske systemer.

DTK baseres nu på topografiske data indsamlet i samarbejde mellem landets kommuner og Kort & Matrikelstyrelsen, hvilket betyder mere aktuelle data til bl.a. brugerne af DTK. Samtidig har Kort & Matrikelstyrelsen besluttet at give kortene i DTK-serien en mere ensartet navngivning:

  • DTK/Kort25 (I en traditionel og en gråtonet udgave)
  • DTK/Kort50 (Tidligere 2-cm kort)
  • DTK/Kort100 (Tidligere 1-cm kort)
  • Oversigtskortene:
    • DTK/Kort200
    • DTK/Kort500
    • DTK/Kort850
    • Danmark 1:1.000.000.
    • Danmark 1:3.000.000

Læs mere om de enkelte kort her: http://www.kms.dk/dtk

VisIT og VisIt Plus kommer i en ny version, der kan anvendes sammen med Windows 7 i 64 bit-version. Kort & Matrikelstyrelsen har tidligere meddelt, at der ikke ville komme flere versioner, men det er nu besluttet som en service til vore brugere at udvikle denne sidste version.

Den nye version findes på ftp-serveren samme sted som DTK. Efter den 1. juli 2013 kan man ikke længere hente VisIT hos Kort & Matrikelstyrelsen. Det anbefales derfor brugerne af VisIT til allerede nu at finde andre muligheder. Se evt. på nedenstående gratis produkter:


Quantum Gis: http://qgis.org/

ArcGIS Explorer: http://www.esri.com/software/arcgis/explorer/arcexplorer.html

Disse kan ikke læse IT-formatet, men formater som GeoTIFF, JPEG og ECW. Det er muligt at eksportere til disse formater vha. funktionen ”Kopiering” i VisIT.

På trods af tidligere opfordringer til brug af advarselslisten, så oplever flere, at advarsler fra advarselslisten ignoreres. Dette er til stor gene for andre, der arbejder i samme område.

Der opfordres til, at advarsler fra advarselslisten tages alvorligt. De advarsler der fremkommer fra advarselslisten vedrører anden matrikulær aktivitet, som kan have betydning for din sag. Advarslen bør respekteres og den anden landinspektør bør kontaktes for fælles afklaring.

Tinglysningsretten har i flere tilfælde afvist at registrere udstykning af et jordstykke tilhørende en ejerlejlighedsejendom.

Afvisning kan skyldes, at jordstykket ikke på forhånd er relakseret og at de enkelte pantehæftelser i ejerlejlighederne ikke uden videre kan overføres til jordstykket, idet der ikke er taget stilling til hæftelsernes indbyrdes prioritetsstilling på det nye matrikelnummer. Der kan også ske afvisning af udstykning med den begrundelse, at landinspektøren ikke har anmeldt en nødvendig ejerlejlighedsændringssag senest  samtidig med at Tinglysningsretten modtager registreringsmeddelelse om udstykningen fra Kort & Matrikelstyrelsen. Disse forhold bør derfor være afklaret inden en sag om udstykning af en ejerlejlighedsejendom indsendes til registrering i matriklen.

Blanketterne for PDF-dokumenterne ’grøn’ og ’hvid erklæring’ er blevet tilpasset. Det betyder, at det nu er muligt at indtaste og gemme data i formularfelterne direkte i Adobe Reader. 

Dokumenterne ligger fortsat på Kort & Matrikelstyrelsens hjemmeside, under "Blanketter".

I de få tilfælde, hvor der er opdaget fejl i måleblade efter at sagen er godkendt, skal landinspektøren sørge for at få bragt måledokumentationen i orden.

Landinspektøren skal i disse tilfælde indsende en ny MIA-sag. Sagen skal være en supplerende måling indeholdende; et nyt måleblad, koordinatliste, skematisk redegørelse og ændringskort, for de matrikelnumre, som berøres af den supplerende måling.

I løbet af de kommende måneder forventer Kort & Matrikelstyrelsen at begynde arbejdet med at oprette 84 nye kirkesogne i matriklen og DAGI (Danmarks Administrative Geografiske Inddeling). Selv om matrikelbetegnelsen er løsrevet fra den kirkelige inddeling, kan kirkesognene dannes i matriklen ved hjælp af den sognekode, der er knyttet til hvert matrikelnummer. Når Kirkeministeriet har godkendt grænserne for de nye kirkesogne, vil Kort & Matrikelstyrelsen ændre sognekoden for de berørte matrikelnumre. I de tilfælde hvor ændringerne kommer i konflikt med igangværende matrikulære sager, vil Kort & Matrikelstyrelsen tage kontakt til den pågældende landinspektør, for at undgå at dataudtræk bliver gjort uaktuelle.

På linje med matrikelkortene nord for Kongeåen, er de sønderjyske matrikelkort nu også kommet ind i Matrikelkort på Nettet. Der er flere forskelle i forhold til WebMADS; i Matrikelkort på Nettet er som grundlag blevet anvendt de originale skanninger (fra WebMADS) uden beskæringer ved ejerlavsgrænserne, så hele kortet ses. Kortene er ikke georefererede. De har været gennem flere billedbehandlinger og står derfor pænere end de originale skanninger i WebMADS.

Matrikelkort på Nettet rummer flere kort end WebMADS: Arbejdet med at lægge kortene ind i Matrikelkort på Nettet, suppleret med forespørgsler om mangler i WebMADS, har gjort styrelsen opmærksom på mangler, såvel som manglende indlæsning af filer i WebMADS. De nyere matrikelkort, som ikke indeholder henvisninger til markrids, er ikke kommet med i WebMADS, da dette program blev lavet til at finde  henvisningerne, ikke til at lave en oversigt over matrikelkort. Der er dog også fundet kort, som skulle ligge i WebMADS, men som ikke gør det. Det kan således være fornuftigt at tjekke efter i Matrikelkort på Nettet, hvis man savner et kort i WebMADS.

Som oplyst ved årsskiftet, arbejder Kort & Matrikelstyrelsen på at få bestillings- og indberetningssystemet for rekvisition af måloplysninger til at fungere bedre. De første fejl er rettet - eksempelvis således at mails nu sendes de rigtige steder hen. Kort & Matrikelstyrelsen er p.t. i gang med testen af næste bølge, og forventer den når jer i løbet af sommeren.

Efter godt et års arbejde med omarbejdelsen af landdistriktssagerne har Kort & Matrikelstyrelsen afsluttet den sidste sag lige efter påske.

De store og indviklede sager er blevet omarbejdet fra MIA 2 til MIA 3, i et samarbejde mellem tre landinspektørfirmaer og Kort & Matrikelstyrelsen. Arbejdet har fungeret gnidningsløst og der har været en god dialog fokuseret på at få problemerne løst. Kort & Matrikelstyrelsen takker for et rigtigt godt samarbejde. 


God sommer

Med venlig hilsen

Søren Fauerholm Christensen & Pia Dahl Højgaard
Udstykningschefer