Orientering fra Kort og Matrikelstyrelsen

Til alle landinspektørfirmaer.

6. oktober 2011

Orientering vedr. matrikulær sagsbehandling m.v.

Dette orienteringsbrev indeholder informationer om: 

Sagsbehandlingstiden er nu på et tilfredsstillende niveau. Før sommerferien steg sagsbehandlingstiden markant. KMS iværksatte derfor en række tiltag, med det formål at nedbringe sagsbehandlingstiden.

Den gennemsnitlige ekspeditionstid er 27 dage for sager afsluttet i september måned. 

Oplysninger om den aktuelle sagsbehandlingstid kan altid læses på: http://www.kms.dk/Matrikelogejendomsdannelse/Ekspeditionstid.htm

Den sidste femtedel af de vandskadede sager forventes færdige i frysetørring ultimo oktober. KMS har besluttet at opbevare sagerne eksternt i en periode, mens der udredes nærmere omkring en fremadrettet digitalisering af de matrikulære arkiver, herunder de omtalte sager. 

Der vil fortsat være adgang til at få skannet informationer fra de frysetørrede sager. Den eksterne opbevaring medfører, at der for frysetørrede sager kan forventes en forøgelse af ekspeditionstiden med 1-2 dage. 

Oplysninger om den aktuelle sagsbehandlingstid kan altid læses på: http://www.kms.dk/Professionelanvendelse/LSP/Lsp+info/Ekspeditionstid_mloplys.htm

KMS udfaser af systemtekniske årsager programmerne VisIT, VisIT Plus og leverance af Danmarks Topografiske Kortværk på fast medie. Samtidig udfases KMS’ rasterformat IT og erstattes af nye åbne rasterformater. KMS har afklaret med PLF, at det ikke påvirker branchens anvendelse af de topografiske kortværk negativt.

Det er vurderet, at branchens behov for adgang til og anvendelse af topografiske data håndteres via mulighederne i Kortforsyningen® for ftp-download, WMS-tjenester og de etablerede muligheder i eksisterende applikationer/løsninger i branchen, herunder muligheden for dannelse af oversigtskort i LIMAKS.

Uskadelighedsattest og udstykning.
Det er stadigt muligt at anvende uskadelighedsattester i forbindelse med udstykninger. Uskadelighedsattesten skal sendes sammen med den matrikulære sag, og landinspektøren skal ved indsendelse gøre særligt opmærksom på, at der er en uskadelighedsattest i tilknytning til den udstykkede parcel. Når sagen afsluttes, vil KMS oplyse tinglysningsretten om, at den fremtidige ejendom er ubehæftet. KMS har ikke mange af den type sager, så det er vigtigt, at både landinspektøren og KMS er opmærksomme på, at tinglysningen får korrekt besked om at den fremtidige ejendom er ubehæftet, som følge brug af uskadelighedsattest.

Spørgsmål – svar om uskadelighedsattester.
På KMS’ hjemmeside er det nu muligt at finde svar på de oftest stillede spørgsmål om uskadelighedsattester. Svarene findes under
http://www.kms.dk/Professionelanvendelse/LSP/Lsp+info/

KMS sætter en midlertidig løsning op, så det kan undersøges, om der siden tinglysningsreformen er registreret uskadelighedsattest på en samlet fast ejendom.

Der arbejdes på, at de praktiserende landinspektører får adgang til informationer om anvendte uskadelighedsattester via MIA. Denne løsning forventes inden udgangen af 2011.

Den midlertidige løsning kan findes under Uskadelighedsattester på:
http://www.kms.dk/Professionelanvendelse/LSP/Lsp+info/Registrerede_uskadelighedsattester.htm

Flere landinspektørfirmaer har stillet spørgsmål omkring grænserne for anvendelsen af Landinspektøraftalen / PLF-aftalen. Derfor præciseres det:

  • Under Landinspektøraftalen / PLF-aftalen kan der ikke videregives/anvendes data uden det sker ifm. matrikulært arbejde. Anvendelse af data til stedfæstelse af servitutter, uden det sker i tilknytning til gennemførsel af matrikulære forandringer og registreringer, falder uden for begrebet matrikulært arbejde.
  • Forhandleraftalen giver mulighed for videregivelse af data til stedfæstelse af servitutter uden det sker i tilknytning til gennemførsel af matrikulære forandringer og registreringer.
  • I forhandleraftalen er videregivelsen begrænset til én ejendom pr. salg.

 

Med venlig hilsen

Søren F. Christensen
Udstykningschef