Orientering fra Kort og Matrikelstyrelsen

Til alle praktiserende landinspektører.

Den 8. oktober 2009.

Orientering vedr. matrikulære sagsbehandling mv.

Dette orienteringsbrev indeholder information om: 

Vi sagsbehandler i øjeblikket mere end 250 sager pr. uge. Dette svarer til vores mål. På KMS hjemmeside oplyses nu ugentligt den aktuelle dato for, hvornår den ældste uekspederede sag er indsendt til styrelsen. På månedsbasis opgøres den gennemsnitlige ekspeditionstid for den foregående måned.

Følg linket: http://www.kms.dk/Matrikelogejendomsdannelse/Ekspeditionstid.htm

D. 30. september blev der lagt ny release af miniMAKS på produktionssystemet. Dette medfører at hovedparten af de sager, som har afventet rettelser vedr. bl.a. andele i fælleslodder, nu kan ekspederes. Der er stadigt enkelte sager, hvor andele i fælleslodder giver problemer. Releasen omfatter en række andre forbedringer. Den vigtigst i den forbindelse er muligheden for at rette op på en sag, som er indsendt på et uaktuelt grundlag. Vi vil i den kommende periode blive præcise på hvilke forbedringer den ny funktionalitet giver os til sagsbehandling af sager på uaktuelt grundlag.

MIA release med Sag-på-sag er i test hos yderligere tre testfirmaer for at være helst sikker på, at funktionaliteten fungerer tilfredsstillende. Vi forventer at kunne udsende til alle landinspektører ved udgangen af oktober. Umiddelbart efter skal næste release (3.0.31) færdigtestes og udsendes, således at de mange fejlrettelser, som er med her, kan komme til gavn for den samlede sagsbehandling. Vi kender endnu ikke datoen for udsendelse af MIA 3.0.31.

Det nye tinglysningssystem – e-TL – blev taget i brug d. 8. september. Vi glæder os over, at der dermed er taget et stort skridt frem mod en koordine\u0002ret modernisering af ejendomssystemerne i Danmark. Når dette er sagt, så må vi også erkende, at det ikke har været uden problemer. Vi har haft store problemer med at anmelde registreringsmeddelelserne via en system-system løsning til e-TL. Der er hul igennem  nu, og vi har med Tinglysningsretten aftalt en proces for overførsel af registreringsmeddelelser for alle de sager, som er godkendt i matriklen siden 20. august. Sammen med registreringsmeddelelsen sender Kort & Matrikelstyrelsen digital kopi af skøde og dommerattest. I de tilfælde, hvor vi stadigt har en papirkopi af skødet, sender vi skødet med post til Tinglysningsretten sam\u0002men med en kopi af  registreringsmeddelelsen.

Den manglende opdatering af tingbogen med matrikulære ændringer har betydning for mange af jeres kunder, så vi opdaterer jævnligt vores hjemmeside med information om processen, således at I bedst muligt kan rådgive kunderne. I skal være klar over, at matrikulære sager behandles manuelt  hos Tinglysningsretten. Kort & Matrikelstyrelsen kender ikke Tingslysningsrettens sagsbehandlingstider. På linket http://www.kms.dk/Professionelanvendelse/LSP/e-TL.htm kan du følge fremdriften i anmeldelse af registreringsmeddelelser.

Vi arbejder også på en aftale med Tinglysningsretten vedr. håndtering af afviste registreringsmeddelelser. Vi er desuden bekendt med den liste over spørgsmål, som ’arbejdsgruppen – digital tinglysning’ under PLF har sendt til Tinglysningsretten. Kort & Matrikelstyrelsen bidrager selvfølgeligt, hvor vi kan, til afklaring af disse, bl.a. er der aftalt et fælles møde d. 23. oktober i Hobro til afklaring af en række problemer og mulige løsninger herpå.

Med tinglysningsreformen er proceduren for uskadelighedsattester blevet ændret. Vi har udarbejdet en vejledning herom, og der er udarbejdet skemaer, som skal anvendelse til afgivelse af uskadelighedsattester. Vi arbejder på at tilrette MIA og miniMAKS til at vise og registrere de ejendomme, hvorfra der har været foretaget arealoverførsel med uskadelighedsattest. Følg nedenstående link til vejledning og blanketter: http://www.kms.dk/Professionelanvendelse/LSP/ (landinspektørportalen)

Det sker at jeres kunder ændrer pantet, selvom der er en verserende matrikulær ændring. I de tilfælde sender Tinglysningsretten sagen retur uden registrering. Flere landinspektører har set mulighederne for at gennemføre afviste registreringsmeddelelser fra Tinglysningen ved at bruge de nye reg\u0002ler om uskadelighedsattester. Kort & Matrikelstyrelsen ser ingen problemer heri. Det skal i dialog med  Tinglysningsretten afklares, hvorledes sagen skal indberettes igen, når panteforholdene er bragt i orden, enten ved en uskadelighedsattest eller ved relaksation.

Stedfæstelse af servitutter har ligeledes voldt en del problemer. Vi samarbejder med PLF også om dette emne. Der er afholdt kursus i DdL d. 1. oktober og vejledningen vil blive ajourført efter dette kursus. Følg link til vejledningen på: http://www.kms.dk/Professionelanvendelse/LSP/Lsp+info/

KMS har udviklet en hjemmeside, hvor alle stedfæstede servitutter vil blive vist. I første omgang vil alle tinglyste servitutter vises indirekte på de ejendomme eller jordstykker, hvor de er lyst. I takt med at der tinglyses nye servitutter, og at eksisterende servitutter fordeles og stedfæstes, vil disse vises med den aktuelle stedfæstelse. Hjemmesiden er ikke i drift endnu, men vi forventer, at den vil være det snarest. Følg link til hjemmesiden: www.servitut.kms.dk

Når der foretages en anmeldelse af en servitut eller en servituterklæring til e-TL med en stedfæstelsesfil som bilag, er det vigtigt, at bilagsreferencekoden er angivet til at være 38 "GML-dokument med koordinater til servitutter og bygning på lejet grund." Hvis filen med stedfæstelsen ikke får referencekode 38, kan den ikke hentes ned i Stedfæstelsesdatabasen.

I samarbejdet omkring Danmarks Miljøportal arbejdes der på etablering af en fælles Jordforureningsdatabase, DKjord. Databasen skal drives af Miljøportalen og data skal udstilles via Danmarks Areal Information (DAI). Regionerne skal melde deres registreringer af jordforurening ind til DKjord, og KMS vil modtage indberetning til registrering af forurening (V1, V2 og boligerklæring) fra DKjord. I den forbindelse er det aftalt, at der kun indberettes registerdata til Matriklen. Den geometriske afgrænsning af V2 forurening vil herefter alene være at finde i DKjord.

Dette medfører meget få ændringer i den matrikulære sagsbehandling. MIA distributionsserveren vil stadigt levere geometri på V2 (den hentes blot i DAI). Landinspektøren skal stadigt høre regionen vedr. V1 og V2 forureninger. MIA vil kun sende registerinformation til miniMAKS og sagsbehandlerne i KMS vil i miniMAKS kunne se geometrien fra DAI. Regionerne vil som tidligere blive orienteret om de matrikulære ændringer, og de vil skulle foretage de fornødne ændringer i deres registrering ved at indberette dette til DKjord. Inden idriftsættelse af DKjord vil Kort & Matrikelstyrelsen udarbejde en kort vejledning til håndtering af jordforureningsoplysninger.

Miljøportalens sekretariat planlægger at idriftsætte DKjord medio januar. I forbindelse med regionernes indberetninger til DKjord testsystemet har de foretaget en del oprydning. Dette har bevirket, at vi har modtaget en stor mængde indberetninger af jordforureningsregistreringer. Vi ønsker så vidt muligt at behandle disse inden idriftsættelsen af DKjord. Men det er vigtigt for os at sikre, at disse registreringer i videst muligt omfang ikke gør matrikulære sager, der er undervejs, uaktuelle. Vi vil derfor foretage et såkaldt konfliktcheck forud for behandling af forureningssagerne. Processen er beskrevet i det medsendte udkast til mail, hvor matrikulære sager konflikter med temasager.

Opdatering af ESR med matrikulære ændringer har været problematisk at få til at køre automatisk efter idriftsættelsen af miniMAKS. Data har været overført med varierende intervaller. Nu overføres data fire gange ugentligt fra miniMAKS. Vi har som led i kommunernes forberedelse til grundlaget for ejendomsvurderingen 2010 foretaget en validering af data mellem ESR og matriklen. ESR vil herefter indeholde de samme jordstykker og samlede faste ejendomme som matriklen. Der er ikke foretaget en sammenstilling af ESR-numre.

WebMads er blevet omlagt til UTM og kommunegrænserne jf. kommunalreformen. Versionen er stadigt i test. Vi udsender mere information herom, når testen er afsluttet. 

Ovenstående giver et billede af de mange emner, som berører den matrikulære proces, og som vi i Kort & Matrikelstyrelsen ser frem til at samarbejde med den nye PLF bestyrelse om. Jeg vil samtidigt benytte lejligheden til at takke for samarbejdet med den forrige bestyrelse.


Med venlig hilsen

Pia Dahl Højgaard
Udstykningschef
Kort & Matrikelstyrelsen