Kort & Matrikelstyrelsen har afsluttet de første jordfordelingssager, der var indsendt til styrelsen før idriftsættelsen af miniMAKS, og som er omarbejdet i MIA3. Selve godkendelsen af sagerne er dog forbundet med nogle problemer, hvilket skyldes sagernes kompleksitet, hvorfor flere af de igangværende sager ikke er blevet afsluttet endnu. Vi arbejder på at få sagerne godkendt i samarbejde med vores systemleverandør. På nuværende tidspunkt er to store sager godkendt, hvoraf en var på 85 ejendomme.
Arbejdet med jordfordelingssagerne kræver en del koordinering i forhold til øvrige matrikulære sager, som kan blive uaktuelle, eller som kan gøre jordfordelingssagen uaktuel. Det er derfor nødvendigt med en tæt dialog mellem landinspektøren, Miljøkontoret og Kort & Matrikelstyrelsen. Landinspektøren skal kontakte styrelsen, inden der laves udtræk til sagen, hvorved der kan blive ”ryddet op” i området, inden sagen påbegyndes. Dernæst er det vigtigt, at perioden, der går fra udtrækket laves, sagen udarbejdes hos landinspektøren og frem til godkendelse hos styrelsen, er så kort som mulig af hensyn til øvrige matrikulære sager i det pågældende område. Koordineringen er også nødvendig i forhold til sagsbehandlingskapaciteten, idet vi vurderer, at vi vil kunne have to jordfordelingssager (afhængig af sagernes kompleksitet) under behandling hos styrelsen af gangen.
I de kommende måneder vil vi arbejde for at få godkendt de sidste jordfordelingssager, der var indsendt i analog form inden idriftsættelsen af miniMAKS. Derefter vil vi tage fat på de ca. 15 sager, som skal omarbejdes i MIA3 af landinspektøren, hvilket skal ske i tæt dialog med Miljøkontoret og os. Kort & Matrikelstyrelsens har i samarbejde med PLF og Miljøkontoret udarbejdet et udkast til en vejledning om håndtering af jordfordelingssager. Erfaringerne fra de første registrerede jordfordelingssager skal indarbejdes før vejledningen lægges på vores hjemmeside. For de landinspektører, som har aktuelle verserende jordfordelingssager, kan de modtage et udkast til vejledningen ved henvendelse til maj@kms.dk. Vejledningen vil blive revideret i løbet af sensommeren.