Dybdeangivelser og behovet for et fast referenceniveau Dybdeangivelser tolkes ofte som afstanden fra vandoverfladen til bunden, men da vandoverfladen i farvandene varierer over tid, som følge af vind, strøm, lufttryksændringer, tidevand osv., er der behov for et fast og veldefineret niveau som reference for dybdeangivelser i søkortene. Når en dybde præsenteres i et søkort er det hensigtsmæssigt, at dybden refererer til det mindste vandstandsniveau, som skibsfarten vil møde under normale meteorologiske forhold. I søkort opereres således med et kortdatum (også benævnt vertikalt datum). Det valgte kortdatum i et søkort afhænger af, om tidevand har effekt på vandstandsniveauet i det pågældende farvand. For danske farvande, hvor tidevandseffekt på vandstandsniveau enten ikke eksisterer eller er ubetydelig, har middelvandstand (MSL - Mean Sea Level) hidtil været angivet som kortdatum i danske søkort. Søkortene, der dækker de indre danske farvande (indenfor Skagen), har således hidtil haft MSL angivet som kortdatum.
Introduktionen af BSCD2000 i Østersølandene Geodatastyrelsen og de øvrige søkortmyndigheder i Østersølandene har 2014 besluttet at begynde at anvende et fælles referenceniveau for dybde i papirsøkort og elektroniske søkort (ENC), som dækker Østersøen. Det kaldes BSCD2000 (Baltic Sea Chart Datum 2000) og svarer generelt til DVR90, som er det officielle højdesystem i Danmark – se figur 1, som illustrerer forskel mellem BSCD2000 og DVR90. Nulniveauet i BSCD2000 er tæt på middelvandstand. Østersølandene er begyndt at implementere BSCD2000 som referenceniveau i søkortene. Sverige startede som de første Østersøland implementeringen i deres søkort i 2019. Geodatastyrelsen implementerer nu BSCD2000 som referenceniveau for søkort, der dækker indre danske farvande.
Figur 1
Konsekvenser af BSCD2000 for danske søkort For de fleste af de søkortene, som dækker indre danske farvande, indebærer overgangen til referenceniveauet BSCD2000 ikke ændringer i dybder. Forskellen mellem det hidtidige kortdatum middelvandstand og BSCD2000 er for disse søkort ganske små, hvorfor ændringer i dybder ikke foretages. Ændringen har derfor karakter af en ren navnekonvention.
For søkortene, der dækker Bornholm, betyder overgangen til referenceniveauet BSCD2000 ændringer i dybder. Forskellen mellem det hidtidige kortdatum middelvandstand og BSCD2000 er for disse søkort er ikke store, men store nok til at ændringer i dybder foretages. I søkortene, som dækker Bornholm, er dybderne mellem kysten og 20 m-dybdekurven omkring øen således nedskrevet med 10 cm. Dybder i planer over bornholmske havne er tilsvarende nedskrevet med 10 cm. For papirsøkort betyder det, at kort 188 og 189, som dækker Bornholm, udgives som nye udgaver med det nye referenceniveau. For de bornholmske havne betyder det, at opdaterede havneplaner publiceres på Den danske Havnelods (www.danskehavnelods.dk). For elektroniske søkort (ENC) betyder det, at alle celler, som dækker Bornholm er udgivet i nye udgaver med det nye referenceniveau.
Det er vigtigt at understrege, at nedskrivningen af dybderne i søkort og planer udelukkende er afledt af skiftet i kortdatum. Der er stadig samme dybde omkring Bornholm og i de bornholmske havne - se figur 2.
Figur 2 - Dybden forbliver den samme.
For yderligere information henvises til: Arcticle - THE BALTIC SEA CHART DATUM 2000 (BSCD2000) – Implementation of a common reference level in the Baltic Se a