Fremtidens søkort bliver testet

15-02-2024

Sammen med en række partnere tester Geodatastyrelsen fremtidens søkort i Østersøregionen i et EU-finansieret projekt.

Måske kan du huske dengang det var nødvendigt at købe et nyt, opdateret kort til din GPS, når bilferien gik udenfor landets grænser? Så kunne man købe en CD-ROM med et nyt kort på, som man via et kabel kunne overføre til sin GPS til bilen. I dag er det unægtelig lettere, når Google Maps eller lignende applikationer til en smartphone kan give liveopdateringer om trafikken; er der kø eller omkørsler og hvornår er du fremme ved destinationen.

Et sådant paradigmeskifte står søfarten overfor, når den nye S-100 standard for digitale søkort skal implementeres. Udviklingen af den nye generation af digitale søkort, er i fokus i et nyt EU-projekt i Østersøen, som Interreg Baltic Sea Region har afsat midler til.

Projektet hedder Baltic Sea e-Nav og tog sin begyndelse i november sidste år og løber frem til 2026. Sammen med andre hydrografiske organisationer i Østersøregionen er Geodatastyrelsen partner i projektet, der bliver ledet af styrelsens svenske søsterorganisation Sjöfartsverket.

Det perfekte testområde
Geodatastyrelsen fokuserer i projektet primært på at teste og udvikle produktion af næste generation elektroniske søkort, også kaldet ENC, (S-101) samt dybdeinformation (S-102). Netop Østersøen er et oplagt sted at gennemføre projektet, da der er tung skibstrafik i regionen. Alene i Danmark er der mere end 60.000 passager af erhvervsmæssig skibstrafik årligt.

- Det er vigtigt for os, at vi kan samarbejde med vores søsterorganisationer i Østersøregionen, så vi kan fortsætte med i fællesskab at harmonisere data og arbejde på udviklingen af S-100-standaren. Det er ressourcekrævende at implementere en ny standard og derfor er vi meget glade for at have fået EU-finansiering til at løfte denne opgave, fortæller Elizabeth Hagemann, kontorchef for Søkort og Marine Data ved Geodatastyrelsen.

Den regionale tilgang er et vigtigt aspekt i projektet, fordi de hydrografiske kontorer er vant til at samarbejde på tværs af grænserne for at harmonisere deres produkter.

Projektet er hovedsageligt finansieret af EU gennem Interreg Baltic Sea Region, der er er et af EU's regionale udviklingsprogrammer. Projektet haren samlet finansiering på cirka fem millioner euro.

Hvis du vil læse mere om projektet, kan du besøge Interreg Baltics hjemmeside.

Fakta om S-100

S-100 er en ny datastandard, der skal erstatte den nuværende datastandard, der anvendes i erhvervsskibes navigationssystemer. Standarden vil omfatte flere forskellige datasæt, for eksempel elektroniske søkort (ENC) (S-101), detaljerede dybdeoplysninger (S-102), vandstand (S-104), overfladevandstrømme (S-111) og andre data lag, der vil bidrage til en mere effektiv skibsfart.

Planen er, at de første datasæt lavet efter den nye standard skal på markedet i 2026. Baltic Sea e-Nav-projektet omfatter implementering af S-101 og S-102, samt også S-104.