Forbedret sejladssikkerhed og flere søkort
Den nye aftale vil muliggøre en mere effektiv og målrettet udnyttelse af ressourcer, hvilket vil føre til produktionen af flere og bedre elektroniske søkort. Dette vil ikke kun styrke sejladssikkerheden, men også give jollesejlere og mindre fartøjer adgang til moderne navigationsprodukter, som er bedre tilpasset deres behov. Elektroniske søkort er lettere at opdatere og kan indeholde mere detaljerede og aktuelle oplysninger end traditionelle papirsøkort.
Tilpasning til internationale standarder
Overgangen til udelukkende at producere elektroniske søkort vil også gøre det muligt for GST at tilpasse sig den nye internationale datastandard for elektroniske søkort, S-101, som implementeres globalt fra 2026. Dette vil sikre, at Grønlands søkort er i tråd med de nyeste teknologiske standarder og krav.
Fordele for jollesejlere
Ændringen vil have særligt positive konsekvenser for jollesejlere og mindre fartøjer, da private distributører som eksempelvis Garmin og Wärtsila vil få bedre muligheder for at producere og distribuere navigationsprodukter, der er baseret på GST’s elektroniske data og søkort. Dette vil give jollesejlere og mindre fartøjer adgang til avancerede navigationsværktøjer, som er mere intuitive og brugervenlige.
Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur, Hans Peter Poulsen udtaler i denne forbindelse:
"Det er afgørende, at vi fortsætter med at modernisere vores infrastrukturer og sikre, at vores navigationsdata er opdaterede og tilgængelige i de formater, som efterspørges af brugerne i dag. Ændringen i produktionssetup for søkort i Grønland er et naturligt skridt i den rigtige retning. Ved at fokusere på elektroniske søkort kan vi bedre imødekomme behovene hos både jollesejlere og hos de mindre fartøjer samt hos erhvervssektoren. Jeg ser frem til at se de positive effekter af denne modernisering og den øgede sikkerhed og effektivitet, det vil medføre for søfarten i Grønland."
"Det er vigtigt, at vi styrker sejladssikkerheden og på den måde er med til at sikre, at Grønland er på forkant med de nyeste internationale standarder – og det gør vi med overgangen til digitale søkort. På den måde kan vi i det dansk-grønlandske samarbejde levere mere præcise og opdaterede søkort til gavn for erhvervs- og fritidssejlere i Grønland,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Fortsat adgang til papirsøkort
Selvom fokus fremover vil være på elektroniske søkort, vil de eksisterende papirsøkort fortsat blive opdateret og vedligeholdt og kan anvendes til traditionel navigation.
Denne aftale, markerer et vigtigt skridt mod en mere moderne og effektiv søkortproduktion, der imødekommer både nuværende og fremtidige behov inden for sejladssikkerhed og navigation.