Arktisk samarbejde om bedre kortlægning til søs

20-09-2023

Samarbejde om mere sammenhængende hydrografi på tværs af de arktiske lande var i højsædet.

Da den arktisk regionale hydrografiske kommission (ARHC) mødtes i Nuuk i uge 36, var tværgående samarbejde et omdrejningspunkt for mødet.

ARHC er en del af den internationale hydrografiske organisation, IHO, og består af medlemmer fra USA, Canada, Norge og Danmark.

Geodatastyrelsen, som er Danmarks hydrografiske kontor, repræsenterer således Danmark og Rigsfællesskabet i IHO og også i IHO’s regionale kommissioner og arbejdsgrupper.

Formandskab og værtsrolle
Ved det seneste møde i ARHC i september 2022 overtog Geodatastyrelsen formandskabet og derfor var det Geodatastyrelsen, som stod for at arrangere og afholde årets møde.

- Med formandskabet havde vi mulighed for at præge årets møde, og sætte fokus på de udfordringer og muligheder, der opstår i forbindelse med de klimaændringer, der sker i de arktiske egne, sagde Pia Dahl Højgaard, direktør i Geodatastyrelsen.

Første dag af mødet var reserveret til et dialogmøde, hvor forskere, politiske beslutningstagere og andre relevante aktører havde mulighed for at engagere sig i debatter om klima og hydrografi.

Geodatastyrelsen havde blandt andet inviteret Adrian Lema, chef for Nationalt Center for Klimaforskning ved Danmarks Meteorologiske Institut og Katrine Nissen, forperson for Arktis Råds miljøarbejdsgruppe PAME og vicedirektør i Miljøstyrelsen til at holde oplæg ved dialogmødet. Og ikke mindst bød Erik Jensen, grønlandsk minister for Bolig og Infrastruktur, alle velkommen. 

- Søkortlægning er en forudsætning for en bæredygtig udvikling i et område, hvor de store transportruter er til søs. Derfor kan jeg ikke understrege tydeligt nok, hvor vigtigt et samarbejde i Arktis er, udtalte Erik Jensen.

Erik Jensen understregede desuden, at et godt samarbejde i den arktiske region, særligt i forhold til infrastruktur til søs, ikke kun er grundlæggende for Grønland, men i ligeså høj grad for andre arktiske lande.

Det var det 13. møde i AHRC, og det er anden gang, mødet er henlagt til Grønland. Sidste gang var i 2017, hvor Ilulissat var værtsby.