Du kan godt slibe sablen, pudse træbenet og splitte dine bramsejl. Nu kan du nemlig kaste dig ud i en drabelig skattejagt på de syv verdenshave. Du kan i hvert fald finde gamle danske søkort, som kun mangler et kryds og nogle brændte kanter for at ligne et vaskeægte skattekort. Så tag børnene med ombord på Hispaniola , sæt klappen for øjet og drag med dem i Long John Silvers fodspor.
Hjemmesiden historiskekort.dk er for nyligt blevet opdateret med gamle danske søkort, hvor du med ganske få klik kan finde indscannede søkort over danske farvande – og farvande, der engang var danske, som eksempelvis, og meget aktuelt, kortene over Dansk Vestindien.
Kortene dækker perioden tilbage fra det 18. århundrede frem til 1960, og når vi kalder det historiske søkort, gælder det søkort, der er ældre end de ældste gældende danske søkort.
"Farvandet ved Dødemanden" er jo som taget ud af en piratfilm. Det er dog bare i Svendborgsund, her opmålt med dampskibet Ægir i 1870.
Guldgrube for kommuner og historikere De historiske søkort er selvsagt en oplagt kilde for historikere og andre historiske interesserede, men også kommuner kan nyde godt af de digitaliserede kort
- Det er en fantastisk platform for sagsbehandlere i kommunerne, der arbejder med naturgenopretning. Her kan du få et ret præcist overblik over, hvordan et givent område har udviklet sig over tid, og hvordan det så gerne skal se ud igen, udtaler Elizabeth Hagemann, kontorchef for Kontor for Søkort og Marine Data ved Geodatastyrelsen, som har leveret de historiske søkort.
Et væld af kort På historiskekort.dk kan du, udover de gamle søkort, som både kan være håndtegnede og trykte, og som indeholder dybdeforhold, pejlemærker, fyr, detaljerede havnekort og topografiske landskabselementer, også finde historiske matrikelkort, topografiske kort, grønlandske og færøske kort foruden historiske flyfotos taget i perioden 1930-2005.
Frit tilgængelige … men De historiske søkort er ganske rigtigt frit tilgængelig. Det vil sige, at du gerne må downloade et kort og printe det ud til eget brug. Men skal du have det trykt i et større format ved en ekstern part, skal du bede om en reproduktionstilladelse. Det skal du, fordi Geodatastyrelsen stadig ejer rettighederne over kortene, selvom de er historiske.
De historiske søkort er naturligvis historiske, og er derfor ikke egnede til navigation.