Geodatastyrelsen indgår aftale med Eniro om digital visning af danske søkortdata

18-03-2019

Geodatastyrelsen og svenske Eniro har netop underskrevet en aftale om visning af danske søkortdata. Konkret betyder det, at Eniro har tilkøbt retten til at udstille danske data i deres digitale kortløsning til gavn for lystsejlere og andre, som bruger havet. Løsningen vil være gratis for brugerne.

(foto: Colourbox)

 

Fremover kan Eniro vise danske søkortdata digitalt og således udvide deres online søkortløsning til også at omfatte farvandet omkring Danmark. Dermed får lystsejlere gratis adgang til at orientere sig om farvandene omkring Danmark på samme måde som i de norske, svenske og finske farvande.

   - Vi er glade for aftalen med Eniro og ser frem til, at vores søkortdata bliver gjort digitalt tilgængelige for alle forud for sejladssæsonen 2019, siger direktør i Geodatastyrelsen Pia Dahl Højgaard.
   - Med denne aftale får særligt lystsejlere et onlineværktøj, hvor de uden betaling kan orientere sig om de danske farvande forud for sejladsen. Det véd vi, har været et længe næret ønske fra sejlerne.

Nye licensaftaler

Tidligere på året ændrede Geodatastyrelsen licensbetingelserne for kommerciel anvendelse af søkortdata, og indtil videre har otte virksomheder indgået den nye aftale med styrelsen. Eniro har indgået en tillægsaftale til den nye licensaftale, som giver mulighed for at vise danske søkortdata gratis for slutbrugerne.

Klar til sæsonen 2019

Kortløsningen vil være tilgængelig for sejladssæsonen 2019 og vil indgå i Eniros eksisterende løsning, som i forvejen dækker de øvrige skandinaviske farvande samt Krak og De Gule Sider. Kortløsningen må ikke bruges til navigation, men skal ses som en hjælp i forhold til sejladsplanlægning og generel orientering til søs.

 

Fakta

  • Eniro er den ottende virksomhed, som indgår ny licensaftale med Geodatastyrelsen om brug af søkortdata, og den første til at indgå tillægsaftalen, der giver mulighed for at udstille danske data i digitale kortløsninger til pc og mobile devices.
  • Virksomheder på den nye licensaftale modtager opdateringer fra Geodatastyrelsen hver 14. dag.
  • Eniro forventer, at deres digitale kortløsning omfatter danske farvande inden sejladssæsonen 2019.