Geodatastyrelsen lancerer digital guide til sejladsplanlægning i Østersøen

22-05-2017

Den nye digitale guide af Mariners’ Routeing Guide Baltic Sea skal gøre det lettere og mere sikkert at navigere i Østersøen.

I havområder med komplekse rutesystemer, herunder systemer til overvågning og vejledning af skibstrafikken og skibsmeldesystemer, kan det være svært for navigatører, rederier m.fl. at overskue de krav og anbefalinger, som gælder for skibes navigation.

Digital guide
For at lette skibenes ruteplanlægning blev landene omkring Østersøen enige om at udgive en særskilt engelsksproget ruteguide ved navn Mariners’ Routeing Guide Baltic Sea. Det er denne guide, som Geodatastyrelsen nu har sat strøm til og digitaliseret.

- Jeg er glad for, at Geodatastyrelsen har taget endnu et vigtigt skridt i retning af at digitalisere maritime data til skibsfarten. Østersøen er et tæt trafikkeret havområde med komplekse rutesystemer og let adgang til opdaterede nautiske informationer er afgørende for sejladssikkerheden, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

undefined

Interaktivt kort
Med den nye digitale guide ved hånden kan navigatøren på forhånd orientere sig om for eksempel trafiksepareringssystemer, dybvandsruter, meldepunkter mv. Det kan både gøres via opslag på selve siden og ved at konsultere det interaktive kort over Østersøen.

   - Ved at digitalisere informationerne kan vi løbende opdatere guiden samtidigt med at data præsenteres på en let og forståelig måde. På sigt vil det desuden være muligt, at integrere data med andre systemer og tiltag som fx den Marine Geografiske Datainfrastruktur, siger Elizabeth Hagemann, områdechef i Søkort Danmark og Forvaltning i Geodatastyrelsen.

Klik her for at gå til Mariners´Routeing Guide Baltic Sea

Fakta:

  • Der passerer over 65.000 skibe gennem indre danske farvande om året.
  • Mariners´ Routeing Guide Baltic Sea er identisk med den trykte version, som udgives af det tyske søkortkontor, Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie (BSH).
  • Web-udgaven vedligeholdes og ajourføres løbende af Geodatastyrelsen med rettelser offentliggjort af BSH i de tyske efterretninger for søfarende, Nachrichten für Seefahrer (NfS).
  • Den digitale guide er responsive og kan bruges på Ipads, tablets og mobiltelefoner.
  • Den Marine Geografiske Datainfrastruktur også kaldet MSDI gør det muligt at sammenstille geografiske informationer på tværs af myndigheder med interesse og opgaver på havet. Læs mere om MSDI her: www.msdi.dk

Kontaktinfo
Funktionsleder i Søkort Danmark og Forvaltning i Geodatastyrelsen, Jes Carstens. Tlf. 7254 5364, e-mail: jc@gst.dk

Kontakt

Jes Carstens
Stilling:Funktionsleder
Område:Søkort Danmark og Forvaltning
Telefon:+45 7254 5364