Danmark downloadet 220.000 gange i 3D

Publiceret 06-05-2014

Som det første land i verden blev hele Danmark i 1:1 for en uge siden lagt ind i det populære computerspil Minecraft af Miljøministeriet. Siden har hundredtusindvis af mennesker verden over downloadet Danmark.

Nyhavn i Minecraft

Miljøministeriet gjorde det for lidt over en uge siden muligt at downloade hele Danmark i 1:1 i en 3D-version til det populære computerspil Minecraft.

Siden er 3D-versioner af Danmark blevet downloadet 220.000 gange til spilservere verden over, og flere end 650.000 mennesker har set Miljøministeriets video.

Nyheden blev ikke mindst på grund af de sociale medier hurtigt spredt så langt væk som til Rusland, Brasilien, Indien, Japan og USA.

Miljøminister Kirsten Brosbøl er glad for den store udbredelse, for det er netop grunden til, at 3D-versionen af hele Danmark blev lagt på nettet.

- Vi har i Danmark valgt at stille en række offentlige data gratis til rådighed for virksomheder, den offentlige sektor og borgere. De gratis data er en katalysator for udviklingen af nye produkter og ydelser, som kan skabe yderligere vækst og arbejdspladser i Danmark. Og derfor er det jo skønt at se, at de frie data virkelig sætter skub i kreativiteten, som vi jo traditionelt er gode til i Danmark, siger Kirsten Brosbøl

Riddersal og underjordiske rum på Kronborg

Projektet bliver kaldt ’Danmarks frie geodata i en Minecraftverden’, og ved at downloade Danmark kan man fra computeren gå en tur ved Møns Klint, bygge nye bygninger eller fx plante en skov.

Man kan rive ned og bygge nyt i hele Danmark, og det er en del af spillets natur. Der er derfor løbende spændende ting at se og løbende forandringer. Kronborg var fx på et tidspunkt flot udbygget med riddersal og underjordiske rum - se video.

Hos DR overrasker det vært på P1-magasinet ’Harddisken’ Anders Høeg Nissen, at en artikel på dr.dk om ’Danmarks frie geodata i en Minecraftverden’ blev læst af så mange.

- Jeg vidste godt, at en Minecraft-historie kunne blive populær, også uden for det lidt mere nørdede felt af folk, der interesserer sig for kort og åbne data. Men jeg fik alligevel noget af et chok, da jeg så, at artiklen nu var læst over 300.000 gange. Det er naturligvis især udenlandske besøg, der har givet de pæne tal – men det viser jo, at vi også kan skabe god opmærksomhed internationalt, når vi laver de rigtige projekter, siger Anders Høeg Nissen.

Kan også bruges i folkeskolen

Det er Geodatastyrelsen, der stiller de såkaldte frie geodata til rådighed i det populære computerspil Minecraft, og 3D-verdenen kan også bruges i folkeskolen. 

Skolelærere har udviklet flere ideer til brug i undervisningen, som du kan læse mere om her.

Skoleelever kan bl.a. træne rumlig forståelse i matematik og opføre kunstværker, bygninger mv. i billedkunst. Og de kan gøre det ud fra virkeligheden og ikke – som ellers – ud fra en fiktiv verden.

’Danmarks frie geodata i en Minecraftverden’ er et demonstrationsprojekt, der løber frem til 23. oktober 2014. Det vil dog fortsat være muligt at downloade alle filerne til sin egen server.

Læs mere om projektet her.