Særligt om udstykningskontrollen

Det følger af Udstykningsloven, at visse matrikulære forandringer ikke må registreres i matriklen, hvis forandringen eller den tilsigtede arealanvendelse vil medføre forhold i strid med anden lovgivning. Forbuddet gælder for udstykning, matrikulering, arealoverførsel og sammenlægning. Anden lovgivning omfatter enhver forskrift i anden lovgivning, herunder love, bekendtgørelser og bindende planer som eksempelvis lokalplaner, når disse vedrører matrikulære forandringer omfattet af udstykningskontrollen. 

Som matrikelmyndighed er det Geodatastyrelsen, der fører udstykningskontrollen. Geodatastyrelsen er kun i stand til at føre kontrol, såfremt den matrikulære sag indeholder de nødvendige oplysninger.

Visse typer af matrikulære ændringer er undtaget fra Geodatastyrelsens kontrol. Dette gælder eksempelvis ændringer, der som følge af ekspropriation, jordfordeling eller ejendomsdomme. I disse tilfælde er det de ansvarlige myndigheder for de respektive processer, der sikrer, at ændringerne overholder lovgivningen.   

Matrikulære sager, som omfatter udstykning, matrikulering, arealoverførsel og sammenlægning, skal forelægges vedkommen kommunalbestyrelse. Dette skal ske ved brug af et digitalt standardskema via Ejendomsregistreringsportalen, ERPO. Dette skema kaldes udstykningskontrolskemaet. 

Landinspektørens ansvar
Det er landinspektøren, der er ansvarlig for at udfylde udstykningskontrolskemaet, så kommunalbestyrelsen kan behandle den matrikulære sag på et oplyst grundlag. Dette omfatter både, hvorledes arealerne agtes anvendt og hvorledes sagen relaterer sig til den relevante lovgivning. Når landinspektøren afgiver oplysninger i skemaet, forudsættes det at ske efter bedste evne på baggrund af landinspektørens egne undersøgelser af sagen. Formålet med landinspektørens besvarelse er, at landinspektørens faglige vurdering gengives til brug for kommunens sagsbehandling. Oplysningerne skal god være så detaljerede, at kommunalbestyrelsen entydigt kan afgive erklæring. 

Kommunalbestyrelsens ansvar
Udstykningskontrolskemaet er et standardskema, der indeholder en række oplysningsfelter, som landinspektøren skal besvare med det formål, at kommunalbestyrelsen har de nødvendige oplysninger til, at kunne afgive erklæring. Hvis kommunalbestyrelsen vurderer, at landinspektøren ikke har afgivet tilstrækkelige oplysninger som baggrund for deres erklæring, kan kommunalbestyrelsen returnere skemaet til landinspektøren, med henblik på at få oplyst sagen yderligere. Det er den enkelte kommunalbestyrelse, der vurderer om oplysningerne i skemaet er tilstrækkelige for kommunens sagsbehandling. 

Når kommunalbestyrelsen besvarer udstykningskontrolskemaet, skal svaret afspejle situationen på det tidspunkt, hvor kommunalbestyrelsen underskriver skemaet. Hvis et forhold i en matrikulær sag kræver tilladelse, og tilladelsen meddeles under behandlingen af udstykningskontrolskemaet, skal kommunalbestyrelsen erklære, at der ikke mangler tilladelse. 

Geodatastyrelsen må ikke registrere en sag i matriklen, hvis den matrikulære forandring eller tilsigtede anvendelse er i strid med anden lovgivning. Når kommunalbestyrelsen besvarer skemaet, skal kommunen være opmærksom på, at der ikke må indsættes bemærkninger i besvarelsen, som kan give anledning til tvivl i Geodatastyrelsen, f.eks. om de nødvendige tilladelser er meddelt. Ved sådan tvivl vil skemaet blive returneret til landinspektøren, som må foretage en ny kommunal høring. Et eksempel herpå er, hvis kommunalbestyrelsen erklærer, at et forhold ikke kræver tilladelse, men i bemærkningerne til besvarelsen skriver, at der skal søges tilladelse.  

Den kommunale høring igangsættes af landinspektøren gennem ERPO ved oprettelse af Udstykningskontrolskemaet (UKS). Skemaet indeholder en række oplysningsfelter, som landinspektøren skal besvare med det formål, at kommunalbestyrelsen har de nødvendige oplysninger for behandling og vurdering af sagen i forhold til 11 lovområder. Det er kommunens besvarelse, der danner grundlag for registreringen i matriklen.

Både landinspektør og kommune besvarer UKS ved at vælge "Åbn besvarelse" for at besvare det enkelte lovområde. Herved åbnes det valgte lovområde, der er opsat i en grenstruktur, baseret på besvarelser med ja/nej. Når landinspektøren eller kommunen svarer "ja", bliver de underliggende spørgsmål foldet ud. Hvis der svares "nej", bliver lovområdet anset som færdigbehandlet og de underliggende spørgsmål vil derfor ikke blive vist.

Når besvarelsen af alle lovområder er afsluttet (det bliver markeret med grønt i ERPO), kan UKS overgives til kommune hhv. landinspektør. Ved overgivelsen dannes et PDF-dokument, der indeholder såvel landinspektørens som kommunens besvarelse af UKS i sagen. Dette dokument danner grundlag for Geodatastyrelsens behandling af sagen.

Matrikulære sager, som omfatter udstykning, matrikulering, arealoverførsel og sammenlægning, skal forelægges andre relevante myndigheder i det omfang det er nødvendigt, at anden myndighed end kommunalbestyrelsen eller Geodatastyrelsen meddeler tilladelse til den matrikulære forandring.

Landinspektøren er ansvarlig for, at alle nødvendige tilladelser, godkendelser og dispensationer foreligger, inden en matrikulær forandring registreres ved Geodatastyrelsen. Dette gælder uanset, om det er den matrikulære forandring, den tilsigtede arealanvendelse eller begge dele, der kræver tilladelse. Ved tvivl skal sagen forelægges den relevante myndighed.

Geodatastyrelsen kan, hvis det skønnes nødvendigt, anmode landinspektøren om yderligere oplysninger eller forelægge spørgsmål for andre myndigheder. Dette sker dog kun i særlige tilfælde, hvor der er åbenlyse fejl eller mangler i de oplysninger, der er blevet indsendt. Samtidig kan Geodatastyrelsen ikke nægte at registrere en matrikulær forandring, medmindre denne direkte strider mod en gældende retsforskrift.

Kontakt

Center for Matrikel og Ejendomsregistrering
Telefon:+45 7254 5000