Danmarks Højdemodel - nu flyver vi igen

Publiceret 30-09-2014

Den 1. oktober begynder Geodatastyrelsen at opdatere den næste del af Danmarks Højdemodel (DHM) med nye og mere nøjagtige målinger. De første data fra forårets flyvninger vil allerede være tilgængelige fra oktober.

Vi glæder os til nattefrost, efterfulgt af solid kuling
Så kan Geodatastyrelsen nemlig komme i gang med dataindsamlingen til den næste del af Danmarks Højdemodel. Lige så snart der er løvfald, hjulpet på vej af nattefrost og kuling, sender vi fire flyvemaskiner på vingerne som, i et fintmasket net i ca. 700 meters højde, laserscanner den resterende del af Danmark. Denne gang nøjes vi ikke med at indsamle en tredjedel af landet, som vi gjorde i foråret (grønt område 1), nu gælder det, såfremt vejret tillader det, resten af Danmark (blåt og rødt område 2 og 3). Læs mere om forårets indsamling af data til Danmarks Højdemodel her:

 Kort 570

Stor interesse for de nye data
I løbet af foråret og sommeren har vi indsamlet og behandlet de nye data til Danmarks Højdemodel for Sjælland, Fyn, Langeland og Lolland-Falster og små øer. Kvaliteten af og mulighederne for anvendelsen af de nye data har vakt stor interesse hos brugerne, som venter spændt på, at de kvalitetssikrede data distribueres. Heldigvis kan vi snart imødekomme brugernes ønske og i løbet af oktober distribueres de første data på ftp://ftp.kortforsyningen.dk, som fx Marmorkirken vist nedenfor.

Marmor Kirke 570Punktsky ved Marmorkirken som blev indsamlet i forår 2014. Denne punktsky har i gennemsnit 4 til 5 punkter per m2. Punkterne er farvelagt efter punkternes højde.

Du kan læse mere om Danmarks Højdemodel og status for indsamling af de nye data her.

Derudover kan du følge os på twitter @GST_DHM

 Skyggekort Tivoli 570
Skyggekort af Tivoli genereret fra den højtopløsende punktsky.

Danmarks Højdemodel er et frit grunddatasæt, som har mange anvendelsesmuligheder fx i arbejdet med klimatilpasningsplaner, kystsikring, planlægning, kortlægning af fortidsminder, byggesagsbehandling og meget mere.

Yderligere oplysninger:
Projektleder i Databehandling, Brigitte Rosenkranz, tlf. 7254 5203, e-mail: